c S
Dnevne novosti

Potpisana Europska povelja o informiranju mladih

18.04.2012 07:22 ZAGREB, 17. travnja 2012.(Hina), Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i direktor Europske agencije za informiranje i savjetovanje mladih (ERYICA) Davide Capecchi potpisali su u Hrvatskome saboru Europsku povelju o informiranju mladih, čime je Hrvatska postala 30 potpisnica među europskim zemljama.

Potpredsjednica Opačić istaknula je da je vlada "krenula s komunikacijom preko društvenih mreža" koju smatra najprimjerenijom mladima. Dostupnost informacija, dodala je, naš je interes, a potpisivanje povelje logičan je nastavak.

"Željeli smo poslati poruku da mladi nisu eksces iako se o njima najviše govori kada se dogodi neko ubojstvo i nasilje. Mladi imaju puno potencijala i puno ulažu u sebe, i mislimo da je i takav jedan sektor kao dio ministarstva poruka da želimo od mladih dobiti ono što je najvrednije - njihovo znanje i sposobnost", istaknula je Opačić.

Europska povelja o informiranju mladih iznimno je važna, a u mreži ERYICA je 29 zemalja potpisnica kojima se pridružila i Hrvatska, a koje se skrbe o mladim ljudima i izražavaju stajalište da žele poštovati standarde i kriterije informiranja mladih unutar Europe. Poenta su aktivni mladi u društvu, istaknula je članica Upravnog odbora ERYICA Sanja Vuković-Ćović.

Direktor Europske agencije za informiranje i savjetovanje mladih Davide Capecchi istaknuo je da je informiranje mladih važno za ostvarivanje njihovih prava kako bi bili aktivniji u suočavanju s izazovima u društvu. Podsjetio je da projekt ERYICA u Hrvatskoj djeluje od 2008. te istaknuo da cijene doprinos Hrvatske.

Predsjednica Savjeta informativnih centara za mlade Svjetlana Marion rekla je da svrha kampanja koje provode osvijestiti mlade o njihovim pravima na informiranje jer samo tako mogu donositi kvalitetne i pravodobne odluke.

Povelja je potpisana u sklopu konferencije "Informacija - uPRAVO sad! - mladi pitaju", koju su organizirali Ministarstvo socijalne politike i mladih i Zajednica informativnih centara za mlade.