c S
Dnevne novosti

Hajdaš Dončić najavio novu strategiju prometnog razvoja

19.04.2012 07:14 ZAGREB, 18. travnja 2012.(Hina), Novoimenovani ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a najavio je izradu nove strategije prometnog razvitka Republike Hrvatske te kazao kako će mu prvi potez biti sastanak s ministrom Bosne i Hercegovine oko koridora iza Neuma.

"Mogu odgovorno reći da će jedan od mojih prvih poteza biti sastanak s bosanskim ministrom prometa i transporta oko dogovora koridora iza Neuma koji će prolaziti teritorijem BiH, kako bi se na taj način otvorio hrvatski jug", kazao je Hajdaš Dončić. Napomenuo je kako se u tome smislu ne mora isključivo govoriti o autocesti već i o brzoj cesti s dvije trake. Govoreći o velikim cestovnim projektima kazao je kako će za dobre projekte, osobito one koji se vežu za europske koridore, uvijek biti novaca.

"Poseban naglasak dajem na hrvatske ceste jer smatram da u državne ceste, isto tako i županijske i lokalne ceste, do sada nije dovoljno ulagano", kazao je ministar. Napomenuo je da će se time promijeniti prioriteti u cestogradnji te najavio izradu nove strategije prometnog razvitka RH za koju smatra "ne samo da je nužna već i neophodna za buduće planiranje". Hoće li zbog toga doći do poskupljenja cestarina moći će, napomenuo je, odgovoriti tek nakon detaljnih analiza.

"Od svakog javnog poduzeća očekuje detaljnu analizu za bilo kakve poteze koje misle poduzimati", kazao je Hajdaš Dončić. Govoreći o izazovima koji čekaju njegovo ministarstvo kazao je kako je to u prvome redu strukturiranje sustava - da ministarstvo i javna poduzeća postanu otvorena, transparentna te sa svim svojim podacima dostupna javnosti. No, kao jedan od najvećih izazova izdvaja Hrvatske željeznice koje, smatra, "imaju potencijal i šansu".

Pritom se posebno osvrnuo na vladine strateške projekte Luka Rijeka i Luka Ploče, čiji se razvoj automatski i logično veže na željeznicu u kombiniranom prijevozu. "Tu se u budućnosti otvara mogućnost za razvoj riječnog prometa i na taj se način štedi po 1.200 kilometara za transport robe u srednju Europu", naglasio je.

Na pitanje boji li se proglašavanja "zagorskim Kalmetom" ministar je kazao kako kod njega prioritet imaju svi projekti koji imaju ekonomsku opravdanost i koji će pomoći bilo stanovništvu bilo gospodarstvu, osobito u cestovnoj infrastrukturi, bez obzira iz koje županije dolaze. Na pitanje o kadroviranju u svome uredu te hoće li zadržati postojeći kadar, kazao je kako će svi oni koji mogu pratiti njegov tempo moći ostati.