c S
Dnevne novosti

Senat: raspravu o nacrtu Zakona produljiti na dva mjeseca

19.04.2012 07:22 ZAGREB, 18. travnja 2012.(Hina), Senat Sveučilišta u Zagrebu predlaže da se rok za javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju produlji na dva mjeseca ako predlagatelj iz prijedloga ne izuzme suštinske strateške dijelove, kao što je financiranje sveučilišta.

To je jedan od pet jednoglasnih zaključaka Senata donesenih na jučerašnjoj sjednici nakon rasprave o spomenutom zakonskom prijedlogu s kojima su novinare na današnjoj konferenciji u sveučilišnu Rektoratu upoznali rektor Aleksa Bjeliš i prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Ksenija Turković.

Kako je rekao rektor Bjeliš, Senat smatra da predlagatelj treba iz prijedloga ispustiti suštinske (sustavne) dijelove dok se ne izradi Strategija visokog obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske.

Prorektorica Turković objasnila je pak da je Senat to zaključio jer smatra da se strateško pitanje kao što je financiranje sveučilišta ne može riješiti kroz dva članka i nekoliko odredaba jer traži cjelovito rješenje pa zato predlaže da predlagatelj te odredbe ispusti dok se to ne pronađe to cjelovito rješenje koje će biti rezultat dugoročnog razmišljanja o sustavu visokoga školstva.

Napomenula je da su to tek opće primjedbe Senata i najavila da će konkretne uslijediti nakon što će Senat na idućoj sjednici, koja će se održati za tjedan dana, ponovno raspravljati o tome zakonskom prijedlogu. Dodala je da na tu sjednicu, u skladu s postojećom praksom, biti pozvan ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Senat je zaključio i da će Rektorski kolegij u širemu sastavu kao radna skupina do 20. travnja pripremiti materijal za tu raspravu te da su članovi akademske zajednice i fakultetska vijeća dužni što je ranije moguće dostaviti svoje priloge, kao i da će se u pripremu materijala uključiti i drugi članovi Senata koji budu imali konkretne prijedloge za daljnju raspravu.

Radna skupina će, zaključio je Senat, konkretizirati i obrazložiti prijedloge Sveučilišta u Zagrebu i dostaviti ih predlagatelju. Rektor Bjeliš izvijestio je da su i zaključci jučerašnje sjednice Senata jutros upućeni Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.