c S
Dnevne novosti

Mrsić: poslodavci koji zapošljavaju mlade pod posebnim nadzorom

19.04.2012 07:16 ZAGREB, 18. travnja 2012.Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je izjavio kako je mjera da se mladim nezaposlenim osobama omogući zapošljavanje na godinu dana uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna usmjereno prema poslodavcima koji ne otpuštaju radnike te isplaćuju plaće i doprinose, a bit će, istaknuo je, pod posebnim nadzorom.

Ministar je u Hrvatskom saboru, tijekom aktualnog prijepodneva, odbacio tumačenja zastupnika Hrvatskih laburista Zlatka Tušaka da spomenuta mjera pogoduje velikim kapitalistima te smanjuje cijenu rada.

Naglasio je da se tom mjerom želi mladim ljudima pomoći da u godinu dana steknu radno iskustvo i konkuriraju za radna mjesta, iznijevši podatke da od 130 tisuća mladih njih oko 60 tisuća nema ni dana radnog iskustva. Mrsić je rekao da je ta mjera prije svega usmjerena na visoko obrazovane nezaposlene mlade ljude, te na poslodavce koji ne otpuštaju radnike i isplaćuju plaće i doprinose, uz oštar nadzor nad poslodavcima.

"Odbacujem priče da će to smanjiti cijenu rada i omogućiti nekim trgovačkim lancima da besplatno zapošljavaju mlade", poručio je. Odgovarajući SDP-ovoj zastupnici Tatjani Šimac Bonačić ministar Mrsić je najavio da će u proceduru uskoro biti upućene izmjene Zakona o zaštiti na radu, kojima se želi u to područje uvesti reda kako bi se radnicima omogućila kvalitetnija zaštita na radnom mjestu.

"Zaštita na radu u Hrvatskoj nešto je što u proteklih osam godina nije tretirano na odgovarajući način, mi smo našli taj sustav u katastrofalnom stanju", rekao je. Zakonske izmjene, dodao je, bit će usklađene s 22 direktive Europske komisije u području zaštite na radu, a temeljit će se na jasnim procjenama o najčešćim i najtežim ugrozama na radnom mjestu.

Državni inspektorat i inspekcija zaštite na radu u tom će smislu, kazao je Mrsić, zajednički obavljati posao te, osim kažnjavanja, više pažnje posvetiti upozoravanju poslodavaca što i kako moraju činiti da bi prevenirali ozljede na radu.