c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Zakona o turizmu

20.04.2012 07:22 ZAGREB, 19. travnja 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su prijedlog izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojima se, kako je pojasnio ministar turizma Veljko Ostojić, nastoji pridonijeti kvalitetnijoj pripremi turističke sezone, a koje je podržala većina klubova zastupnika.

Ostojić je pojasnio da se izmjenama pojednostavljuje i skraćuje upravni postupak izdavanja rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u slučajevima nastavka obavljanja te djelatnosti u poslovnom prostoru i objektu.

Također se ugostiteljima u kampovima omogućuje ishođenje privremenog rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u slučajevima u kojima još nije dana koncesija na turističkom zemljištu u kampovima u vlasništvu države, a koji su podnijeli zahtjev sukladno Zakonu o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

Predlaže se i produženje roka za kategorizaciju kampova do 30. travnja 2015. kako nakon 9. srpnja 2012. godine ne bi došlo do zatvaranja kampova. Nadalje, predloženo je brisanje odredbe kojom je propisano da će se rješenje o ispunjavanju uvjeta za vrstu i kategoriju ugostiteljskog objekta izdati ugostitelju uz uvjet da mu pravomoćnom sudskom presudom ili rješenjem o prekršaju nije izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

Izmjena i dopunama predlaže se i povećanje smještajnog kapaciteta u kojem se mogu pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu, rekao je ministar Ostojić. Govoreći u ime saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richembergh (HNS) ocijenio je da se radi o vatrogasnom pristupu i da se Ministarstvo turizma odlučilo za ciljanu intervenciju kako bi se uklonile ključne zapreke funkcioniranja turizma te pozvao zastupnike na prihvaćanje izmjena i dopuna zakona.

Luka Denona (Klub SDP-a) pozdravio je namjeru da se pojednostavljenjem procedure i smanjenjem administriranja omogući legalno bavljenje turizmom, a ne na crno. Zoran Vinković (klub HDSSB) založio se za razvoj, pored morskog, i kontinentalnog turizma kako bi se otvorile nove mogućnosti zapošljavanja. Nansi Tireli (Klub Hrvatski laburisti - stranka rada) također je pozdravila pojednostavljenje procedure za ugostiteljske objekte kao i produljenje roka za kategorizaciju kampova.