c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj komori

20.04.2012 07:26 ZAGREB, 19. travnja 2012.Hina, Dok su zastupnici iz redova vladajućih podržali izmjene Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) kojim se ukida obvezno članstvo u toj komori, iz HDZ-a su se usprotivili smatrajući da bi se obvezno članstvo u Komori trebalo zadržati jer se, u protivnom, umanjuje važnost i uloga poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ocijenio je da osnivanje Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) 2009. dosad nije rezultiralo željenim učincima pa će se ubuduće organizirati po dobrovoljnom principu. U sastavu HPK, savjetodavna služba je, dodaje, izgubila samostalnost pa se danas predlaže i Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, koja bi postala samostalna, kako bi mogla obavljati poslove iz svog djelokruga - savjetovanje poljoprivrednika.

Najavio je i da će komunalni doprinos biti smanjen jer je 0,5 posto tog doprinosa za poticaje bio neprihvatljiv. Petar Čobanković je naglasio da će HDZ biti protiv tih prijedloga naglašavajući kako komorski sustav u Hrvatskoj i ne poznaje dobrovoljnost. "Nije u redu da se jednoj komori ukida obvezno članstvo, a zadržava ostalima - Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Hrvatskoj komori arhitekata", kazao je Čobanković.

Zato bi, dodao je, o tome trebalo dobro razmisliti, a postavio je i pitanje ustavnosti takvog prijedloga. Kad je riječ o prijedlogu Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, Čobankovića je zasmetalo što se već u prvom članku navodi kako se osniva takva služba premda je, kaže, u ovom ili onom obliku postojala 20 godina.

Petar Baranović (HNS) je obvezno članstvo u Komori nazvao anomalijom koju treba ukinuti, ističući da u modernoj demokraciji nitko nema pravo prisiljavati nekoga tko plaća poreze da participira u financiranju institucija kakva je komora. Poljoprivredna komora, kazao je, potrebna je sustavu, ali i naglasio da Upravu Komore treba "očistiti od politike kako bi počela vjerodostojno, principijelno i vanstranački zastupati interese članstva".

"Način funkcioniranja tih institucija je takav da pojedini predsjednici traju kao dugovječne monarhije, da se u vrhu vrte vječno isti ljudi, vječno isti propusti i nedostatak ideja", poručio je Baranović. Protiv obveznog članstva u poljoprivrednoj, ali i Hrvatskoj gospodarskoj te Hrvatskoj obrtničkoj komori izjasnila se i Nansi Tireli (Hrvatski laburisti), koja smatra da je ta zakonom propisana obveza neustavna.

Predložila je da se prije donošenja zakona kvalitetno razmotri kako regulirati načelo dobrovoljnog članstva u komori te ispita ustavnost propisa kojima su regulirane ostale komore, poput gospodarske i obrtničke. Marija Vukobratović (SDP) smatra da poljoprivredne proizvođače treba rasteretiti poslova koji su im strani, a omogućiti im da se posvete onome što znaju, mogu i žele naglašavajući da su ti zakoni upravo na tom tragu.

Smatra da Hrvatska poljoprivredna komora dosad nije uspjela ispuniti svoju ulogu u edukaciji, savjetovanju i pomoći poljoprivrednicima, barem u regijama gdje ih je kontaktirala. Zoran Vinković (HDSSB) ocijenio je da je Komora do sada bila "mjesto za uhljebljivanje HSS-ovih političkih kadrova", složivši se da članstvo u Komori bude dobrovoljno. Kao kronični problem hrvatske poljoprivrede označio je prekomjerni uvoz poljoprivrednih proizvoda, kojemu, upozorio je, pridonosti i manjak kapaciteta za skladištenje.

Na saborsku govornicu donio je i zastupnicima pokazao uvezene kruške, jabuke i luk koji, rekao je, kvalitetom zaostaju za domaćim proizvodima, a što je nazvao "zornim prikazom stanja u hrvatskoj poljoprivredi". "Od ministarstva se traži rješavanje ovih problema", poručio je Vinković.