c S
Dnevne novosti

Zakon o MPO-u vlada poslala u redovitu proceduru

20.04.2012 07:28 ZAGREB, 19. travnja 2012.(Hina), Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) i uputila ga u redovitu saborsku proceduru.

Zakon se odnosi na liječenje neplodnosti žena i parova, a njime se određuju uvjeti za ostvarivanje prava na MPO, vrste postupaka MPO-a te prava, obveze i odgovornosti svih sudionika u tome postupku. Za parove i žene koji ne mogu začeti dijete prirodnim putem to je izrazito teška i potresna spoznaja, a i sam postupak liječenja je stresan i ne jamči im da će doći do željenog djeteta, naglasio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Upravo zbog toga, svima njima moramo omogućiti da iskoriste sve što im nudi suvremena medicina, a ovakav prijedlog zakona im to osigurava, poručio je Ostojić. Radi se o kompleksnom zakonu koji otvara niz etičkih, bioetičkih, pravnih, socioloških, kulturoloških, pa i civilizacijskih pitanja, tako da će se o tome sigurno nastaviti polemike koje traju već 74 dana, otkako je to pitanje otvoreno u javnosti.

Zakon ide u redovitu proceduru pa očekujemo od svih zainteresiranih da se uključe sa svojim savjetima i prijedlozima, najavio je Ostojić te zamolio da javna rasprava završi što prije jer neki parovi na taj zakon čekaju već godinama. Zakon o MPO-u bit će usvojen u razumnom roku jer ljudima koji ne mogu imati djecu on znači jako puno, a kroz javnu raspravu trebamo približiti taj problem i ostalim ljudima koji na to gledaju drugačije, rekao je premijer Zoran Milanović.

Zakon o MPO-u temelji se na šest načela – načelu optimalnog liječenja, sukladno praksi razvijenih europskih i svjetskih država, kao i načelu izbora jer su na raspolaganju svi postupci koje nudi suvremena medicina, bez nametanja stajališta ili obveza. Također se poštuje načelo zdravlja žene i djeteta, jer se predviđa sigurna hormonska stimulacija koja na minimum smanjuje višeplodne trudnoće koje ugrožavaju zdravlje žene i djeteta.

Načelo pravednosti ukida diskriminaciju parova i žena koji su dosad morali prije postupka MPO-a prolaziti ponekad vrlo mučnu proceduru pravnog i psihološkog savjetovanja, a načelo dostupnosti omogućuje svima zainteresiranima liječenje u Hrvatskoj, rekao je Ostojić dodavši kako je lani HZZO isplatio ukupno 42,5 milijuna kuna za liječenje neplodnosti u inozemstvu. Ministar zdravlja također je istaknuo da će se poštivati načelo participacije udruga pacijenata, tako da će udruge pacijenata biti punopravne članice povjerenstava za MPO.