c S
Dnevne novosti

Sabor o potvrđivanju sporazuma o policijskoj suradnji Hrvatske i Bugarske

20.04.2012 07:20 ZAGREB, 19. travnja 2012.Hina, Hrvatski sabor je nastavio sjednicu raspravom o potvrđivanju Sporazuma između hrvatske i bugarske vlade o policijskoj suradnji čime se, kako je rekao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, uspostavlja suvremeni pravni okvir za suradnju sukladno važećim europskim standardima.

Ministar Ostojić naglasio je da se tim sporazumom nastavlja već postojeća policijska suradnja između Hrvatske i Bugarske te je podsjetio kako su sporazum o suradnji hrvatska i bugarska vlada potpisale 1996., dok su ministarstva unutarnjih poslova dviju zemalja sporazum o policijskoj suradnji potpisala 2005.

"Sporazum hrvatske i bugarske vlade o policijskoj suradnji rezultat je zajedničke želje za promicanjem i produbljivanjem međusobne suradnje u području borbe protiv kriminala, otklanjanja opasnosti za javnu sigurnost i javni red, te suzbijanja kažnjivih djela i otkrivanja njihovih počinitelja", rekao je ministar Ostojić. Bez rasprave je prošao prijedlog potvrđivanja Protokola o povlasticama i imunitetima za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi.

Hrvatska je stranka konvencije kojom je osnovan Centar za suzbijanje prekograničnog kriminala, a potpisalo ju je 12 zemalja. Njezin slijednik je Centar za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi (SELEC) sa sjedištem u Bukureštu, pojasnio je Boris Lalovac, zamjenik ministra financija.

Bez rasprave prošli su i prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma o uspostavi funkcionalnog bloka zračnog prometa središnje Europe te prijedlog zakona o provedbi uredbe EU parlamenta i vijeća od 16. prosinca 2008. o razvrstavanju, označavanju i pakiranju tvari i smjesa.

Budući da je u Saboru za svega 15-ak minuta "prošlo" četiri zakona, za narednu točku dnevnog reda nije bilo predstavnika predlagatelja pa je saborski predsjednik Boris Šprem proglasio stanku. "Idemo brzo pa predstavnici predlagatelja nisu stigli", kazao je Šprem ocjenjujući kako su očito prebrzi s obzirom na planiranu satnicu.