c S
Dnevne novosti

Sabor: zaštititi hrvatske autohtone proizvode

20.04.2012 07:18 ZAGREB, 19. travnja 2012.Hina, Prijedlog Zakona o oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dobio je danas potporu saborskih klubova, koji su pozvali domaće poljoprivredne proizvođače da se više posvete dobivanju oznaka kojima će na europskom tržištu zaštititi svoje proizvode.

Zakonom, koji je usklađen s propisima EU, uređuje se postupak zaštite spomenutih oznaka za poljoprivredne i prehrambene proizvoda u Hrvatskoj, kao i postupak podnošenja zahtjeva za registraciju oznaka na razini EU.

Zakon omogućuje proizvođačima autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda da nakon zaštite na području Hrvatske pokrenu postupak zaštite na razini EU te registriraju oznake na europskom tržištu, što povećava prepoznatljivost proizvoda, regije u kojoj se proizvode i čiji naziv nose, a u konačnici i cijele Hrvatske.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naglasio je da se zaštitom proizvoda spomenutim oznakama povećava i konkurentnost na tržištu, a proizvođačima takvih proizvoda dopušta se monopolistički položaj. Napomenuo je da u Hrvatskoj status autohtonih proizvoda ima sedam proizvoda - istarski pršut, varaždinsko zelje, poljički soparnik/zeljanik/uljenak, meso zagorskog purana, lički krumpir, te krčki i drniški pršut.

U postupku registracije su četiri proizvoda - ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa, ogulinski kiseli kupus i zelje, dalmatinski pršut i baranjski kulen. Petar Čobanković je u ime HDZ-a pozvao poljoprivredne proizvođače da više porade na dobivanju oznaka kojima bi zaštitili svoje proizvode, naglasivši da Hrvatska ima velik broj autohtonih proizvoda, što smatra velikom šansom za hrvatsku poljoprivredu.

"To je najbolji oblik zaštite", poručio je Čobanković, koji je izrazio nadu da će pred Sabor uskoro doći i zakon koji će omogućiti da se na isti način zaštite i hrvatska vina. Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) ocijenio je kako bi Hrvatska danas imala puno više zaštićenih autohtonih proizvoda da je Ministarstvo poljoprivrede znanjem i savjetima pomagalo poljoprivrednim proizvođačima, jer je proces registracije, naglasio je, vrlo kompliciran.

Vladu je pozvao da troškove postupka zaštite proizvoda svedu na minimum, odnosno da idu na teret državnog proračuna, "jer je riječ o ulaganju koje se može deseterostruko vratiti".