c S
Dnevne novosti

Ministrica Holy o sastanku s predstavnicima udruga

23.04.2012 07:10 PLITVIČKA JEZERA, 22. travnja 2012.(Hina), Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u nedjelju je na Dan planeta Zemlje, nakon druženja s predstavnicama nevladinog sektora koji se bave zaštitom okoliša i prirode u Nacionalnom parku Plitvička jezera, istaknula kako je razgovor bio izrazito dinamičan s puno primjedbi, prigovora, ali i dobrih prijedloga udruga.

"Nadam se da će se ovakva praksa nastaviti jer se kroz dijalog mogu postići, po mom mišljenju, najbolja rješenja za ovo izuzetno važno područje u interesu Republike Hrvatske", izjavila je novinarima ministrica Holy. Istaknula je da je udruge najviše 'mučio' nacrt prijedloga novog zakona o otpadu. "Mislim da je jedan dio nerazumijevanja proizišao iz toga što u stvari nisu pročitali nacrt prijedloga zakona o otpadu, a i zbog toga što nisu dovoljno upućeni što su naše obveze prema novoj europskoj Direktivi o otpadu", istaknula je Holy.

Pojasnila je da ta nova Direktiva EU-a, između ostalog, nalaže i kao jednu od faza postupanja s otpadom termičku obradu otpada, a to je, rekla je, "za određeni broj udruga apsolutno neprihvatljivo i one zahtijevaju da se takva opcija izbaci iz zakona, što nije moguće". U vezi prijedloga novog zakona o zaštiti prirode, novinare je zanimalo trebaju li u parku Plitvička jezera strahovati za radna mjesta, na što je ministrica odgovorila da ne trebaju zato što će se s eventualnim koncesionarom sklopiti takav ugovor gdje će on biti obvezan preuzeti ljude da ostanu raditi na svojim radnim mjestima, barem određeni dio godina, jer je to uobičajena praksa.

Po tom zakonskom prijedlogu naime nacionalnim parkovima i parkovima prirode upravljala bi nacionalna parkovna agencija, parkovi bi se bavili svojom osnovnom djelatnošću, a sekundarne bi se djelatnosti koncesionirale, poglavito hotelijerstvo, koje je dosad stvaralo uglavnom gubitke. Ministrica je napomenula i to da nedostaje stručnjaka za projekte zaštite prirode i da čak planiraju zapošljavati dodatni broj takvih kadrova.

Nažalost, dodala je ministrica, ima jako veliki broj ljudi koji ne rade u onome što bi trebala biti primarna djelatnost u parkovima, a to nisu ugostiteljske i hotelijerske djelatnosti. Naglasila je kako intencija nacionalne parkovne agencije nije da se omogući davanje u koncesiju hotelskih ili drugih sadržaja koji postoje u parkovima, već da se dovede sustav u red, te se oslobode sredstva, koja bi mogla iznositi godišnje i oko 400 milijuna kuna, za financiranje nužnih projekata zaštite prirode.

Riječ je o "lepezi projekata za koje sada, nažalost, navodno nema novca, dok se s druge strane financiraju košarkaški i nogometni klubovi", istaknula je Holy. Na upit novinara znači li to da se dosad nije vodilo dovoljno računa o zaštiti prirode, ministrica je odgovorila kako "misli da mi možemo biti sretni da imamo očuvanu prirodu ovoliko koliko imamo s obzirom na to kako se upravljalo zaštićenim područjima". Na upit novinara je li počinjena šteta na sedrenim barijerama u NP Plitvička jezera, ministrica Holy je odgovorila da je inspekcija dosad odradila dva nadzora, inspekcijsko postupanje je u tijeku, te kako vjeruje da će uskoro imati njihova rješenja na stolu.