c S
Dnevne novosti

Josipović: predanost reformama, osobito načina razmišljanja

23.04.2012 07:19 ZAGREB, 21. travnja 2012.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra da u hrvatskome društvu još nismo shvatili da je potrebna predanost reformama, a Hrvatsku čekaju brojne i ozbiljne reforme kao organizacija države i gospodarska reforma, ali i reforma u načinu razmišljanja "koja je najozbiljnija jer konačno moramo početi vrednovati rad i doprinos građana društvu".

Potrebu predanosti reformama predsjednik Josipović istaknuo je u "Intervjuu tjedna" u subotu u Dnevniku HTV-a u odgovoru na novinarsko pitanje zašto se "sve reforme i prijedlozi zakona dočekuju na nož". "Svi želimo reforme i svi o njima govorimo, ali kada se trebaju dogoditi, onda smo malo oprezniji", rekao je Josipović. Objasnio je da kod provođenja reformi treba znati da društvo nije samo skup brojki i izračuna što je dobro a što nije, nego postoji i društvena komponenta te mora postojati briga o socijalnome statusu svakoga građana.

Prema tome, dodao je, one mjere koje možda matematički izgledaju savršeno, ako nemaju svoju društveni kontekst, na kraju ne ispadnu dobre. Na pitanje vjeruje li da Vlada 'ide u tom smjeru", Josipović je odgovorio potvrdno. Dodao je kako očekuje da će Vlada ubrzati proceduru potrebnu za pokretanje posla jer, "kolokvijalno rečeno potrebno je previše papira da bi se posao pokrenuo i sve skupa predugo traje i demotivira ulaganja". Dakle, kazao je, jedan od važnijih poslova jest pojednostaviti procedure i učiniti lakšim pokretanje posla. Istaknuo je da treba razmišljati i o ozbiljnim mjerama koje će poticati zapošljavanje.

Kad je riječ o investicijskom ciklusu koji najavljuje Vlada Josipović je istaknuo da je to nužnost jer bez toga nema otvaranja novih radnih mjesta. Kao jedan od modaliteta spomenuo je javno-privatno partnerstvo, ali smatra da treba poticati i direktne investicije (greenfield investicije) kojih, rekao je, ima razmjerno malo. Na novinarsku primjedbu da je pred nama "puno povijesnih datuma - Jasenovac, Bleiburg", i na pitanje "kako izići iz stalnih podjela", predsjednik je odgovorio da dio javnosti "očito nije razumio bit". Bit je, istaknuo je, da se prepozna što se zapravo dogodilo u Drugome svjetskom ratu i tko je bio na pravoj, a tko na krivoj strani, a istina piše u našem Ustavu .

"Mislim da smo i tu, bez obzira na sadašnje ozbiljne probleme u komunikaciji jednih, drugih i trećih, ipak zadnjih godina nekako došli na trag toga rješenja i vjerujem da će Hrvatska kao društvo nekako polako sazrijeti", izjavio je Josipović. Za predsjednika problem Bleiburga nije u tome treba li žrtve Križnoga puta komemorirati i odati im počast jer to, ustvrdio je, nije sporno, već je sporan način na koji se to do sada činilo na Bleiburgu .