c S
Dnevne novosti

Slovenski parlament može odlučivati i nakon raspuštanja

24.04.2012 07:10 LJUBLJANA, 23. travnja 2012. Hina Slovenski ustavni sud riješio je pravnu dilemu imaju li zastupnici nakon formalnog raspuštanja parlamenta pravo donositi zakone, odlučivši da ustavom određena zakonodavna funkcija parlamenta prestaje tek s konstituiranjem novog, priopćeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Do dileme je došlo nakon što je predsjednik države Danilo Tuerk 2. studenog prošle godine raspustio parlament kako bi mjesec dana nakon toga bili održani prijevremeni parlamentarni izbori, što se dogodilo prvi put, kao posljedica gubitka potpore parlamentarne većine ranijoj vladi Boruta Pahora.Predsjednik ustavnog suda Ernest Petrič izjavio je u ponedjeljak da je ustavni sud svojim pravorijekom i većinom glasova donio tumačenje da zakonodavna funkcija "starog" parlamenta traje sve dok se ne konstituira novi.

Tako ostaje na snazi i pet zakona o kojima su bivši zastupnici nakon suspenzivnog veta državnog vijeća morali ponovo glasovati i potvrditi ih neposredno pred lanjske prijevremene izbore.Protiv takvog pravorijeka glasovao je jedan ustavni sudac, a još jedan je izrazio suzdržanost. Obojica smatraju da parlament, nakon što ga predsjednik države raspusti zbog izbora, ima ograničene zakonodavne mogućnosti koje bi trebalo precizirati.Neriješenim međutim ostaje i dilema koje su nadležnosti vlade nakon što ona izgubi parlamentarnu većinu.

Pahorovoj koalicijskoj vladi parlament je izglasovao nepovjerenje u rujnu prošle godine, a prema ustavu vlada nakon toga smije obavljati samo "tekuće poslove".Nova vlada premijera Janeza Janše konstituirana je i počela djelovati tek početkom veljače, a Janša je osporio nekoliko stotina kadrovskih imenovanja koja je stara vlada u tom vremenu obavila, rekavši da bi tu dilemu trebalo riješiti na sudu. Janša je među ostalim kao "ništavnu" nazvao odluku bivše vlade da pri kraju svog mandata u Venecijansku komisiju imenuje Cirila Ribičiča, nekadašnjeg političara s ljevice, a inače istaknutog pravnog stručnjaka za ustavno pravo i bivšeg ustavnog suca.