c S
Dnevne novosti

Započeo ciklus seminara o sprječavanju sukoba interesa

24.04.2012 07:10 ZAGREB, 23. travnja 2012.(Hina), Transparency International Hrvatska (TIH) započeo je u ponedjeljak seminarom za javne dužnosnike, predstavnike medija, nevladinih organizacija s područja Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije ciklus edukativnih seminara kojima je cilj smanjivanje rizika od sukoba interesa.

Predstavivši projekt, kojeg finacira Europska unija s oko 250 tisuća eura, član Upravnog odbora TIH Zorislav Antun Petrović je na konferenciji za novinare u hotelu Dubrovnik rekao da će projekt organiziranja edukativnih seminara trajati do kraja godine te da će biti održano 15-ak seminara u svim županijama. Istaknuo je da je cilj i želja TIH-a da se kroz edukaciju svi zajedno, "što je moguće bolje uskladimo oko tumačenja pojma sukoba interesa i da konačno u funkcioniranju tijela javne vlasti imamo ponašanje koje se bazira na nepristranosti u donošenju bitnih odluka".

Nadam se da ćemo podići razinu informiranosti svih sudionika vezanih za problematiku sukoba interesa i na taj način dodatno smanjiti rizik od korupcije u našoj zemlji, dodao je. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da vlada vidi TIH kao jednog od ključnih partnera u borbi protiv korupcije dodavši da će vlada koristiti sve mogućnosti kako bi onemogućila situacije u kojima političari dolaze u sukob interesa. Tako bismo i na taj način povećali povjerenje građana u političare, rekao je dodavši da je svjestan da je politika zanimanje u koje građani trenutno nemaju puno povjerenja. Vjerujemo da je to posljedica prakse u posljednjih osam godina, a kojoj svjedočimo na mnogim pravosudnim događajima od kojih se neki i sada događaju, ocijenio je Bauk.

Istaknuo je da je u radnoj verziji prijedlog zakona o etici u obnašanju javne dužnosti i spriječavanju sukoba interesa, u kojem će se, kazao je, navesti i principi kojih se političari moraju držati. Kazao je kako ne može govoriti o detaljima tog zakonskom prijedloga, osim da će o njemu biti provedena javna rasprava i da će ići u redovitu proceduru u Hrvatski sabor. Zamjenik šefa delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paolo Berizzi ocijenio je da je borba protiv sukoba interesa i korupcije jedan od mnogih kriterija za pristup neke države u EU. Istaknuo je da je EU pohvalila i bila zadovoljna Zakonom o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti iz 2011. i da je to bila jedna od nekoliko stvari bitnih za zatvaranje pretpristupnih pregovora u lipnju prošle godine. Tada smo rekli da očekujemo i provedbu tog zakona posebice osnivanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je dodavši da taj dio zakona još nije proveden i to daje povoda za zabrinutost.

Nova Vlada je odlučila podijeliti s Europskom komisijom (EK) novi nacrt zakona o etici u obnašanju javne dužnosti i sprječavanju sukoba interesa, nastavio je i dodao da je EK proučila taj prijedlog te je spremna s Vladom podijeliti svoje komentare. Nadamo se da će Vlada te komentare uzeti u razmatranje u najvećoj mogućoj mjeri prije konačnog teksta zakona, kazao je. Mi ne inzistirano na tom zakonu jer je to jedan od kriterija za pridruživanje EU već zbog toga jer je to zakonodavstvo od velikog utjecaja na bolji život građana Hrvatske. Želimo jedan dobar zakon koji proizvodi konkretne i učinkovite rezultate u Hrvatskoj, rekao je dodavši da nije bitno je li riječ o starom ili novom zakonu - važni su njegovi konkretni rezultati. Zbog toga dajemo savjete hrvatskoj Vladi, zaključio je.