c S
Dnevne novosti

Ministrica Pusić na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a

24.04.2012 07:10 BRUXELLES, 23. travnja 2012.Hina, Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u ponedjeljak kao promatrač na redovitom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na kojem se razgovora o nizu aktualnih vanjskopolitičkih tema.

Na dnevnom redu bila je rasprava o stanju u Mianmaru, Afganistanu, te zemljama u području Sahela. Ministrica Pusić je, govoreći o Afganistanu, izjavila za Hinu da Hrvatska sudjeluje u budućem stabiliziranju te zemlje, koju bi krajem 2014. trebale napustiti snage NATO-a ISAF. "Naša je pozicija da treba kombinirati vojni i civilni pristup i to je jedini način da se stabilizira još uvijek nestabilna situacija u toj zemlji", rekla je ministrica Pusić, dodajući da je Hrvatska uključena i u civilne razvojne projekte poput opremanja škola za djevojčice.

Hrvatska također pokreće projekt obrazovanja jedne skupine primalja koje bi se obrazovale u Hrvatskoj i onda otišle u Afganistan. "Za 15 milijuna žena u Afganistanu, situacija nakon povlačenja međunarodnih snaga može biti vrlo opasna, stoga je Hrvatska vrlo aktivna u pokušajima poboljšanja njihova položaja", rekla je ministrica Pusić. Ona je kazala da je Hrvatska spremna sudjelovati u provedbi plana izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, koji predviđa raspoređivanje vojnih, nenaoružanih promatrača u Siriji. "Za Hrvatsku je vrlo važno da bude što je moguće prisutnija u Siriji zbog sadašnje situacije, ali i zbog situacije nakon okončanja sukoba jer je Hrvatska tamo gospodarski prisutna i trebat će ostati gospodarski prisutna kada se zemlja počne stabilizirati", rekla je hrvatska ministrica.

Vijeće za vanjske poslove odlučilo je nametnuti nove sankcije sirijskom režimu i suspendirati većinu sankcija protiv Mianmara, osim embarga na oružje. Sankcije Mianmaru su suspendirane nakon djelomičnih izbora za 45 mjesta u tamošnjem parlamentu. Stranka oporbe čelnice Aung San Suu Kyi, dugogodišnje političke zatvorenice i dobitnice Nobelove nagrade za mir, osvojila je 44 od tih 45 mjesta. Zbog određenog napretka u toj zemlji, iako još nisu pušteni svi politički zatvorenici, EU je odlučila suspendirati sankcije, a hrvatska je pozicija u skladu s tim zaključkom EU-a, rekla je ministrica Pusić.

Dodala je kako smatra da u Mianmaru naglasak treba staviti na nazočnost nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima kako se opet ne bi ponovila situacija kada su demokratski izbori donijeli jedan rezultat, koji je bio u potpunosti suspendiran, što se kasnije pretvorilo u dugogodišnju diktaturu s masovnim zatvaranje političkih zatvorenika, prisilnim radom i drugim vrstama najgorih kršenja ljudskih prava.