c S
Dnevne novosti

Europska komisija prihvatila izvješće o monitoringu priprema Hrvatske za članstvo u EU

24.04.2012 15:04 Bruxelles - Europska komisija danas je prihvatila Izvješće o monitoringu priprema Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. U izvješću se ističe napredak u pripremama, ali se navode i područja u koja se trebaju uložiti dodatni napori kako bi Hrvatska bila u potpunosti spremna za članstvo 1. srpnja 2013.

Potpisom Ugovora o pristupanju 9. prosinca 2011., Hrvatska je prihvatila i nadzor te šestomjesečno izvještavanje o tijeku preostalih priprema za članstvo. To se osobito odnosi na politiku konkurentnosti, pravosuđe i temeljna prava. Komisija ističe najviše preporuka za ubrzanje reformi na području pravosuđa i temeljnih prava. Smatra da je u pravosuđu potrebno dugoročno planirati ljudske resurse, osnažiti neovisnost, pouzdanost, efikasnost i profesionalnost ovoga sustava.

Komisija nadalje spominje ulaganje dodatnih napora na području: procesuiranja ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije, javne nabave, sukoba interesa, zaštite manjina, povratka izbjeglica, zaštite ljudskih prava i nastavka suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za područje bivše Jugoslavije.
Izvješće Europske komisije upućuje se Europskom parlamentu i Vijeću, a sljedeće izvješće u jesen ove godine bit će mnogo opsežnije, najavila je Komisija.