c S
Dnevne novosti

Odbor za zakonodavstvo podržao zakon o MPO-u

25.04.2012 07:19 ZAGREB, 24. travnja 2012. Hina, Saborski Odbor za zakonodavstvo u utorak je većinom glasova podržao prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a predsjednica Odbora Ingrid Antičević Marinović (SDP) ocijenila je da bi sudionici bivše vlasti morali odgovarati jer građanima nisu osigurali najviše zakonske i medicinske standarde za liječenje neplodnosti.

"Možda će uskoro doći vrijeme, nadam se vrlo brzo, kada neće samo osobno odgovarati fizičke osobe, nego i sudionici vlasti koji se neće sakrivati iza vlade i parlamenta, oni koji uporno ljudima nanose štetu", kazala je Antičević Marinović. Velikom štetom za parove koji se liječe od neplodnosti smatra to što, kako je rekla, deset godina moraju čekati na kvalitetan zakon koji prati razvoj medicine, što je za njih značilo puno bola i patnje te velike materijalne troškove.

SDP-ova zastupnica kazala je i da bi Vlada do drugog čitanja zakona trebala razmotriti i socijalni moment osoba koje se liječe od neplodnosti, te razmisliti i o mogućnosti da se postupak medicinski pomognute oplodnje omogući i osobama koje boluju od bolesti koje ne uzrokuju neplodnost, ali znatno otežavaju plodnost. Da je zakon kvalitetan korak naprijed smatra i Peđa Grbin (SDP), koji predlaže da se u zakonu taksativno navedu situacije kada se mogu darovati oplođene jajne stanice, sve u cilju sprječavanja mogućnosti zlouporaba. HDZ-ovi zastupnici nisu sudjelovali u raspravi, a kod glasovanja o Vladinom prijedlogu zakona bili su protiv.

Vlada je prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji prošli tjedan uputila u redovnu saborsku proceduru, a njime se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, pri čemu bi se u tijelo žene mogla unijeti dva zametka, iznimno tri ako je riječ o posebno rizičnoj skupini žena. Zakon dopušta zamrzavanje jajnih stanica i zametaka, pri čemu bi se oni mogle čuvati pet godina na teret države, a nakon toga pet godina bi se mogli čuvati na teret para koji je podvrgnut oplodnji.

Iznimno i uz pristanak tog para, mogli bi se nakon prvog roka od pet godina darovati medicinskim ustanovama koje bi ih proslijedile parovima koji ne mogu imati djecu ili bi se u suprotnom uništavali. Postupcima medicinski pomognute oplodnje mogli bi se podvrgnuti bračni ili izvanbračni parovi, odnosno punoljetna i poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili izvanbračnoj zajednici. S obzirom na dob i zdravstveno stanje mora biti sposobna skrbiti o djetetu.