c S
Dnevne novosti

GONG i Udruga gradova: netransparentno radi 70 posto jedinica lokalne samouprave

25.04.2012 07:10 ZAGREB, 24. travnja 2012. (Hina), Sedamdeset posto jedinica lokalne uprave i samouprave ne zadovoljava kriterij transparentnosti, 24 posto je transparentno, a samo šest posto izrazito je transparentno u svom radu, pokazuju rezultati istraživanja koje su u utorak predstavili GONG i Udruga gradova.

Riječ je o pomaku u odnosu na prvo istraživanje, provedeno 2009. godine, kada je zabilježeno samo 18 posto transparentnih jedinica lokalne uprave i samouprave, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja LOTUS 2011/12 o transparentnosti rada i funkcioniranju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Naglašeno je da je transparentnost rada lokalne samouprave "prvenstveno pitanje političke volje". Rezultate istraživanja provedenog od rujna 2011. do veljače ove godine, u svih 576 općina, gradova i županija, prezentirali su Nives Miošić i Duje Prkut iz GONG-ovog Istraživačkog centra.

Naglasili su da je stupanj transparentnosti mjeren kroz 51 pokazatelj unutar pet osnovnih dimenzija kao što su javnost sjednica vijeća ili skupštine, javnost rada i odluka izvršne vlasti, primjena zakona o pristupu informacijama, suradnja s civilnim društvom te izravna participacija građana u odlučivanju. Istaknuli su da je transparentnost veća u gradovima nego u općinama, dok su se županije pokazale većim dijelom transparentne. Ocijenili su kako promjena zakonodavnih okvira nije značajno utjecala na povećanje transparentnosti. Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić naglasio je da ni u zemljama Europske unije nije lagano nadzirati transparentnost lokalne samouprave te da je u slučaju Hrvatske očito kako je transparentnost na lokalnoj razini slabija nego na državnoj razini.

Mnogi se načelnici općina, rekao je, ponašaju kao da je riječ o njihovim privatnim poduzećima, iako ima i "svijetlih primjera". Napomenuo je da na lokalnim razinama nije razvijeno civilno društvo, a mediji su često u službi lokalnih vlasti pa je stoga, naglasio je, bitna kontrola transparentnosti rada vlasti na lokalnoj razini. Ministar uprave Arsen Bauk najavio je zakonske izmjene koje reguliraju lokalnu samoupravu rekavši da će prva prilika za popravljanje stanja biti lokalni izbori iduće godine. Najavio je izmjenu zakonskih odredbi koje reguliraju kontrolu rada načelnika općina i gradonačelnika kao i izmjene zakona o referendumu. Podsjetio je da u protekle tri godine niti jedan gradonačelnik ili načelnik općine nije smijenjen referendumom građana. Također, najavio je da će se uvesti red u popisima birača kazavši kako u nekim sredinama ti popisi mogu znatno utjecati na rezultate izbora.