c S
Dnevne novosti

Milanović na sastanku premijera srednje i istočne Europe i Kine

26.04.2012 07:15 ZAGREB, 25. travnja 2012.(Hina), Hrvatski premijer Zoran Milanović sudjelovat će u četvrtak na radnom sastanku na vrhu predsjednika vlada Kine i država srednje i istočne Europe u Varšavi, a na marginama sastanka o unapređenju bilateralnih odnosa razgovarat će s kineskim premijerom Wen Jiabaom, priopćeno je u srijedu iz hrvatske vlade.

Premijerski sastanak na vrhu u Varšavi održava se tijekom posjeta Poljskoj kineskog premijera Wen Jiabaoa. Uz kineskog i poljskog premijera, na sastanku se očekuje sudjelovanje predsjednika ili zamjenika predsjednika vlada 15 država iz srednje i istočne Europe. Osnovna svrha sastanka je osnažiti suradnju Kine i država srednje i istočne Europe, s posebnim naglaskom na jačanje gospodarskih i trgovinskih veza, kao i razmjenu iskustava u području znanosti, kulture i mladih, a na kraju sastanka očekuje se objava zajedničkog priopćenja.

Na marginama sastanka na vrhu održat će se bilateralni sastanak Milanovića s kineskim premijerom, na kojem će se razmotriti bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, s posebnim osvrtom na mogućnosti jačanja suradnje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Razgovarat će se i o iskorištavanju potencijala gospodarske suradnje dviju zemalja u područjima energetike, prometa i infrastrukture. Predsjednik hrvatske vlade upoznat će premijera Wena s projektima od posebnog interesa za moguća kineska ulaganja u Republiku Hrvatsku, poput kompleksa Luke Rijeka, željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Botovo u koridoru Vb te projektima iz područje energetike. Osim sastanka s kineskim premijerom, na marginama summita premijer Milanović održat će bilateralne susrete s predsjednicima vlada Slovenije i Crne Gore.