c S
Dnevne novosti

Vlada donijela odluku o izdavanju obveznica u iznosu 1,5 milijardi dolara

26.04.2012 07:20 ZAGREB, 25. travnja 2012.(Hina), Hrvatska je Vlada u srijedu donijela i službenu odluku o zaduženju države putem izdavanja petogodišnjih euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara, a to je izdanje obveznica na američkom tržištu dogovoreno prošli tjedan kada je u SAD-u boravio ministar financija Slavko Linić.

Odluka o izdavanju tih obveznica donijeta je na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade, priopćeno je iz Odnosa s javnošću Vlade. Radi izvršenja izdataka utvrđenih Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu, Republika Hrvatska zadužuje se izdavanjem euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara, navodi se u odluci. Obveznice se izdaju po cijeni od 99,472 posto nominalnog iznosa. Kamatni kupon je nepromjenjiv i iznosi 6,25 posto godišnje, uz prinos do dospijeća od 6,375 posto. Obveznice, koje su uplaćuju 27. travnja ove godine, izdane su na rok od pet godina, odnosno dan njihova dospjeća je 27. travanja 2017. godine. Voditelji izdanja hrvatskih obveznica bili su Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG London Branch i J.P. Morgan Securities Ltd.

Za nove obveznice u dolarima provedena je i transakcija zaštite od valutnog rizika. Prema odluci, radi zaštite od međuvalutnih tečajnih promjena, uplate te sve isplate kamata i glavnice obveznica konvertirat će se u eure prema fiksnom tečaju 1,3110 dolara za 1 euro, te kamatni prinos u eurima od 6,36 posto. Ugovore o valutnoj zamjeni Ministarstvo financija zaključit će s aranžerima valutne zamjene - Zagrebačkom bankom (u iznosu 300 milijuna dolara), Citibank, N.A., London Branch (150 milijuna dolara), J.P. Morgan Chase Bank, N.A. London (575 milijuna dolara) te Deutsche Bank AG, London (u iznosu od 475 milijuna dolara), navodi se u Vladinoj odluci.

Izdanje petogodišnjih obveznica na američkom tržištu u iznosu od 1,5 milijardi dolara dogovoreno je prošli tjedan kada je u SAD-u boravio i ministar financija Slavko Linić koji je u izjavama proteklih dana ocijenio kako je najnovije zaduženje na američkom tržištu bilo dobro odrađen posao, i vremenski i s niskom kamatom. Svjetski investitori su kupnjom 1,5 milijardi dolara hrvatskih obveznica pokazali da vjeruju u program reformi hrvatske Vlade, kazao je krajem prošlog tjedna ministar Linić. Kako je već ranije objavljeno, interes za hrvatskim obveznicama iskazalo je više od 350 ulagača, interes je bio i pet puta veći od planiranog iznosa i investitori su u postupku predbilježbi dali ponude za upis ukupno oko 7,5 milijardi dolara.