c S
Dnevne novosti

Komarica o povratku Hrvata razgovarao s ministricom Pusić

30.04.2012 07:17 MOSTAR, 29. travnja 2012.(Hina), Banjolučki biskup Franjo Komarica pozvao je hrvatsku ministricu vanjskih poslova i europskih integracija Vesnu Pusić da podrži povratak prognanih Hrvata u Republici Srpskoj prenoseći joj riječi zabrinutosti Svetoga Oca Benedikta XVI. s kojim je razgovarao ovoga tjedna, izvijestila je Tiskovna agencija Banjolučke biskupije (TABB).

Komarica je, kako navodi TABB, u petak u Zagrebu uz ministricu Pusić odvojeno razgovarao i sa zamjenikom ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakšom Puljizom i s voditeljicom Vladinog Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Darijom Krstičević. "Prenio im je 'veliku zabrinutost' Svete Stolice zbog izostanka pomoći političara protjeranim i izbjeglim Hrvatima katolicima koji se žele vratiti u svoj rodni kraj i svoje župe", navodi Tiskovna agencija Banjolučke biskupije.

Dodao je da su njegovi sugovornici u Vatikanu izrazili očekivanje da će Vlada Hrvatske "konačno moći učinkovitije pomoći" povratak Hrvata u njihov rodni kraj. Biskup Komarica je zamolio ministricu Pusić da s Vijećem ministara BIH i Vladom RS pokuša izraditi zajedničke programe konkretne pomoći za održivi povratak svim zainteresiranim prognanim i izbjeglim Hrvatima. Ministrica Pusić je izrazila veliko razumijevanje za probleme i otvorena pitanja koja joj je biskup Komarica predstavio te je izrazila zahvalnost za sve što je do sada učinio za ostanak malobrojnog hrvatskog pučanstva u banjolučkoj regiji.

Ministrica Pusić obećala je da će popis s više stotina obitelji koje se žele vratiti u banjolučku regiju koje joj je biskup uručio proslijediti kako bi se pomoglo tim ljudima, piše na internetskoj stranici Banjolučke biskupije.