c S
Dnevne novosti

Foreign Office: Britanija pomogla Hrvatskoj u reformama

02.05.2012 07:12 ZAGREB, 30. travnja 2012.(Hina), Suradnja s britanskim ministarstvom vanjskih poslova pomogla je da Hrvatska ostvari znatan napredak u reformi pravosudnog sustava, kaže se u izvještaju britanskog ministarstva vanjskih poslova (Foreign Office) o ljudskim pravima za 2011., objavljenom u ponedjeljak.

Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom, a sve bolje se radi i na domaćim suđenjima za ratne zločine, kaže se u izvještaju. U Hrvatskoj smo surađivali s vladom i nevladinim organizacijama na unapređivanju dostupnosti pravosuđa i sudova, te na borbi protiv korupcije, kaže se u izvještaju.

"Naš rad na promicanju nezavisnog pravosuđa i temeljnih prava pomogao je Hrvatskoj da ostvari znatan napredak u reformi pravosudnog sustava." "Hrvatska u potpunosti surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i ispunjava redovite zahtjeve za suradnju s tužiteljstvom", kaže se u izvještaju Foreign Officea.

"Sve su bolja domaća suđenja za ratne zločine (...) Hrvatska je uvela mjere za povećanje tolerancije u društvu i za pomirbu etničkih skupina, a radi se na podizanju svijesti i na obučavanju, osobito policije, za (prepoznavanje) zločina iz mržnje. Nastavlja se reintegracija povratnika iz izbjeglištva", dodaje se u izvještaju.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova najavljuje u izvještaju da će "kroz Europsku uniju" nastaviti pratiti Hrvatski napredak do njezina ulaska u EU. "Kroz EU i dalje ćemo motriti ta područja do (Hrvatskog) ulaska 2013.

Nužno je da hrvatske vlasti ne uspore s provođenjem reforma te da ostvare dodatni napredak u poštovanju ljudskih prava", kaže se u izvještaju za 2011.