c S
Dnevne novosti

Milanović obećao borbu za svako radno mjesto

02.05.2012 07:14 RONJGI, 1. svibnja 2012.(Hina), Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je na prvomajskoj proslavi riječkog SDP-a u Ronjgima da ne obećava čuda, ali da obećava borbu za svako radno mjesto.

Ocijenio je da ćemo, kako bismo samo sačuvali način života kakav imamo, morati raditi teže, ozbiljnije i pametnije nego do sada. "Ja vam ne obećavam čuda, ali obećavam borbu ne samo za svako radno mjesto, nego za svako novo radno mjesto jer tamo gdje nešto nestane nešto mora i narasti", rekao je Milanović.

Dodao je da je sada vrijeme kada moramo čuvati i unaprjeđivati ono što možemo, ali i prepoznati nove izazove te ići brže od susjeda koji će nam i dalje biti prijatelji. Milanović je ocijenio da Hrvatska „ulazi u društvo s puno većima i jačima od sebe“, s prijateljima i partnerima, ali i s konkurencijom te da tu „ima za sve, ali nema za sve jadnako“ te da je „naš zadatak fer igra, ali da za nas bude što više posla, rada, sreće i zdravlja.“

Premijer je svoj govor posvetio „svima koji ne rade i nemaju posla, koji ostaju doma i osjećaju se tužno, nesigurno i beskorisno, jer nisu u stanju ispuniti to temeljno pravo.“ "Naš zadatak je težak, da im osiguramo to pravo, poštenu plaću za pošten rad", naglasio je Milanović dodavši da je to ono „što normalan čovjek želi i što normalna država i normalna politika mora osigurati.“ Rekao je da će biti teško, ali da se nećemo osvrtati na ono što je bilo.

„Želimo sačuvati način života kakav imamo, naše navike, želje, običaje, želimo napredovati, ali ćemo, da bismo samo sačuvali ono što imamo, morati raditi teže, ozbiljnije i pametnije nego do sada“, kazao je. Milanović je istaknuo da su neke europske države, koje su bile napredne i uspješne zapale u ogromne probleme. „Nama se to ne smije dogoditi, pa da bismo sačuvali svoj način života i standard. moramo, kao mala zemlja i nova članica EU, jasno odrediti što nam je važno i s čime se moramo uhvatiti u koštac.“

Govoreći o kvarnerskom kraju, Milanović je ocijenio da je to jedno od najboljih mjesta u Europi. Ističući da govori u Rijeci rekao je da „ova luka mora postati jedna od najvažnijih luka u ovom dijelu Europe“ i da je to izazov. Rekao je da su se na tom području gradili prvi brodovi i torpedo, da je to bio jedan od centara europske izvrsnosti, dio naše materijalne i duhovne kulture.

Ovaj grad bio je dovoljno širok da onog koji dolazi ne pita tko si, što si, tko ti je otac, majka, koje si vjere – tu si dobrodošao, rekao je Milanović te naglasio „takvu Hrvatsku želim i ona sve više postaje takva“. Pojasnio je da je to otvorena Hrvatska, zemlja koja svima pruža šansu da zarađuju, da troše, da školuju djecu, da budu neovisni, da poštuju sami sebe i da budu otporni na izazove.

Milanović je rekao da se okolnosti mijenjaju, da „dolaze nove sile i nove države koje su izvan Europe“. Istaknuo je da ne možemo biti najpametniji i najjači u svemu, ali da“ moramo biti brzi i pametni i znati što nam je stvarni interes.“ Ponovio je da je jedan od naših interesa riječka luka i riječki prometni pravac, naglasivši da je interes i obveza i svako mjesto u Hrvatskoj, primjerice Dubrovnik i njegovo povezivanje te svako selo u Slavoniji, koje trpi posljedice rata.

„Sve je to jedna nova i jaka Hrvatska koju moramo graditi kao otvorenu zemlju - zemlju rada i samopoštovanja“, rekao je Milanović te zaključio da onaj tko radi i zarađuje poštuje sam sebe, da ga onda poštuju obitelj i susjedi, da takvu zemlju onda poštuju i druge zemlje te da takvu Hrvatsku želimo.