c S
Dnevne novosti

EK: Ljubljanska banka je bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije

04.05.2012 07:12 BRUXELLES, 3. svibnja 2012.Hina, Europska komisija smatra pitanje štediša bivše Ljubljanske banke bilateralnim pitanjem Hrvatske i Slovenije i potiče obje zemlje da za njega nađu uzajamno prihvatljivo rješenje, rečeno je u četvrtak u Bruxellesu.

"Smatramo to bilateralnim pitanjem i potičemo obje strane da za njega nađu uzajamno prihvatljivo rješenje", rekla je glasnogovornica Komisije Catherine Ray, odgovarajući na upit novinara da komentira najnoviji razvoj događaja u vezi s tim pitanjem.

Riječki Novi list objavio je da je Slovenija tražila objašnjenje zaključka sa sjednice hrvatske vlade koji se odnosi na Ljubljansku banku, da još nije dobila objašnjenje te da smatra kako je tu riječ o kršenju obveza što ih je prihvatila bivša vlada, o čemu je Slovenija već obavijestila ostale članice EU-a.

Po istom izvoru, bivša je vlada pristala da se pitanje obeštećenja štediša Ljubljanske banke rješava unutar pregovora o sukcesiji u zamjenu za slovenski pristanak za zaključenje pristupnih pregovora.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu je odbacila tvrdnju da je bivša vlada pristala da dug Ljubljanske banke štedišama ide u sukcesiju, te jasno naglasila da je postojala ideja i zahtjev da se zatraži posredovanje Banke za međunarodna poravnanja iz Basela. "To je zatraženo i Baselska banka je odgovorila da to više nije u njezinoj nadležnosti", kazala je.

Ministrica Pusić također je rekla da "europski partneri uglavnom smatraju da je to bilateralno pitanje" te najavila da će se relativno skoro sastati premijeri dviju država Zoran Milanović i Janez Janša te da je moguće da jedna od tema bude i Ljubljanska banka.