c S
Dnevne novosti

Grčić: pojačati pripremu projekata za EU fondove

04.05.2012 07:16 VARAŽDIN, 3. svibnja 2012.(Hina), Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u Varaždinu je izjavio da je u ovom trenutku ključni problem Hrvatske priprema projekata za strukturne fondove Europske unije.

Nažalost, podaci govore da smo do sada ovaj zadnji IPA program iskoristili tek negdje na razini 40 posto, a da je isplaćeno samo pola toga novca. Mi bismo htjeli napraviti jedan veliki iskorak u tome u idućih godinu dana, do ulaska u Europsku uniju, upravo u segmentu pripreme projekata, kazao je Grčić.

Istaknuo je da kriza nikog nije ostavila netaknutim i da Hrvatska već tri godine bilježi gospodarski pad te da vlada od početka godine, otkad je preuzela odgovornost za državu, pokušava stvoriti novi, povoljniji okvir da se konačno pokrene gospodarstvo i da privatni sektor dobije novu šansu.

"Sad nam nedostaje ono na što teško možemo utjecati, a to je malo optimizma u okruženju, u Europskoj uniji, tamo gdje ćemo za godinu dana biti. Oporavak u EU sigurno će značiti i brži oporavak Hrvatske", rekao je Grčić. Dodao je da vlada pokušava probuditi hrvatsko gospodarstvo kroz porezne olakšice i nove modele poticanja poduzetništva te razvojnih i infrastrukturnih projekata.

"Ovih je dana prioritet vlade, a posebno Ministarstva zaštite okoliša, priprema regionalnih projekata odlagališta i rješavanje problema otpada. To je jedan od ključnih projekata kojim ćemo povući značajan novac iz europskih fondova. Toga su u ministarstvu svjesni i sigurno će sa županijama vrlo brzo krenuti u finalnu pripremu regionalnih projekata rješavanja problema otpada", rekao je Grčić.

Budući da nijedna priprema kompletne dokumentacije ne traje kraće od godinu i pol do dvije, naglasio je, "da bi mogli povući taj novac koji će biti na raspolaganju, morali smo još jučer krenuti u pripremu dokumentacije".

Potpredsjednik vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u Varaždinu je razgovarao s čelnicima županije, grada i Fakulteta organizacije i informatike. Obišao je i Lepoglavu, Ivanec i općinu Sveti Ilija te s čelnicima lokalne i regionalne samouprave razgovarao o razvojnim projektima u Varaždinskoj županiji.

Naglasio je da je zadovoljan pripremom projekata u toj županiji i načinom na koji koristi europska sredstva, a koji bi mogli poslužiti kao model ostalima.