c S
Dnevne novosti

Karel Kuhnl: Hrvatska je dobrodošla u EU

04.05.2012 07:10 KARLOVAC, 3. svibnja 2012.(Hina), Hrvatska je dobrodošla u EU i zbog nje same, ali i zbog toga što njena integracija predstavlja i novi smjer proširenja Europske unije na jugoistočnu Europu, bez koje EU nije kompletna, rekao je u Karlovcu, u povodu Europskog tjedna veleposlanik Republike Češke Hrvatskoj Karel Kuhnl, na svečanoj sjednici Savjeta za europske integracije Karlovačke županije, a kojoj su nazočili učenici i profesori nekoliko škola.

Češki je Senat, kazao je Kuhnl, pristupni ugovor za Hrvatsku već ratificirao, a to još mora učiniti i Zastupnički dom, te je dodao kako Česi Hrvatsku već i doživljavaju kao punopravnu članica Europske unije. Poželio je da Hrvatska dobro iskoristiti tu svoju golemu priliku za gospodarski razvoj.

Ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanju EU Zvonimir Frka-Petešić kazao je da su Grad Karlovac, Karlovačka županija i županijski Savjetom za europske integracije svih proteklih godina bili među najuspješnijim sredinama u integracijskim procesima.

"Želimo u Europskom tjednu sve ohrabriti na nastavak aktivnosti informiranja javnosti o Europskoj uniji, jer nam je izuzetno važno, u posljednjoj godini, prije punopravnoga članstva, postići što bolju pripremljenost, jer očekivane prednosti moći ćemo iskoristiti samo ako se dobro pripremimo", kazao je Frka-Petešić.

Čestitajući nagrađenim učenicima osnovnih škola Grabrik i Draganić, te učenicima Gimnazije i Šumarske škole, kazao je da su svojim filmovima, poezijom i igrokazima pokazali da se uz maštu, kreativnost i naoko komplicirane stvari pristupnoga procesa mogu zanimljivo predočiti i približiti građanima.

Posebno je pohvalio višejezično uprizorenje OŠ Grabrik sa žapcem koji nam je kroz preneseno značenje ponudio mogućnost da postanemo dio europske zajednice, a da pri tom ostanemo svoji, zadržimo svoj identitet, kao što je žabac nakon malo lutanja ipak zadržao svoju zelenu boju.

Župan Ivan Vučić pohvale o značajnom doprinosu Karlovačke županije na pristupnom putu Hrvatske u Europsku uniju komentirao je riječima da je na kraju važno samo ono što slijedi, što će građani postići, dakle da treba dalje puno raditi kako bi se iskoristili strukturni fondovi i podiglo zapošljavanje, unaprijedilo školovanje i povećao plasman naše robe na veliko tržište Europske unije.

Karlovačka županija je iz predpristupnih fondova za nekoliko desetaka projekata jedinica lokalne samouprave i udruga povukla do sada oko 130 milijun eura, što su golema sredstva, kazao je Vučić, ali od iduće će godine Hrvatskoj biti dostupna još znatno veća sredstva i to treba znati i moći iskoristiti, zaključio je.