c S
Dnevne novosti

Mimica i Brammertz: nema otvorenih pitanja

04.05.2012 07:14 ZAGREB, 3. svibnja 2012.(Hina), Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz susreo se u četvrtak u Zagrebu s potpredsjednikom vlade i predsjednikom Savjeta za suradnju s Haaškim sudom i drugim međunarodnim kaznenim sudovima Nevenom Mimicom i na sastanku je potvrđeno da u odnosima Hrvatske i suda nema otvorenih pitanja, priopćio je vladin ured za odnose s javnošću.

"Naglašena je nadasve dobra suradnja dviju strana, a Brammertz je potvrdio da više ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla opterećivati odnose Hrvatske i Tužiteljstva", navodi se u priopćenju o susretu s Brammertzom koji boravi u Hrvatskoj u okviru priprema za redovito izviješće Vijeću sigurnosti UN-a. Sastanku su nazočili i ministar pravosuđa Orsat Miljenić te pomoćnik ministra pravosuđa Gordan Markotić.

Brammertz je u prosincu u redovitom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a posvećenom suradnji država s Tužiteljstvom, istaknuo da Hrvatska primjereno rješava smanjeni broj zahtjeva za pravnu pomoć iz njegova ureda, ali je tada izrazio zabrinutost zbog izjava tada vladajućih hrvatskih dužnosnika kojima se dovodila u pitanje vrijednost i nepristranost haaških presuda, kao i zbog donošenja zakona o ništetnosti.

Glavni haaški tužitelj prošlog je mjeseca izjavio medijima kako tužiteljstvo više ne ustraje na dostavi dokumenata koji se odnose na Oluju, što je dugo opterećivalo suradnju Hrvatske sa sudom. Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije koji je usvojio Hrvatski sabor u prošlome sazivu ocijenio je nesretnim razvojem događaja i preprekom regionalnoj suradnji te je pozdravio najave nove vlade da taj zakon ukine.