c S
Dnevne novosti

ICTY: govorio zadnji svjedok optužbe protiv Karadžića

07.05.2012 07:10 DEN HAAG, 4. svibnja 2012.(Hina/AFP), Zadnji svjedok optužbe u postupku protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića u petak je pred Haaškim sudom (ICTY) ispričao kako je preživio pokolj u Srebrenici.

"Proveo sam 24 sata pod leševima. Nakon ponoći više nisam čuo glasove i sjeo sam", rekao je anonimni svjedok na sjednici otvorenoj za javnost, ali uz zamagljeno lice i izobličen glas u video prijenosu.

Svjedok KDZ071 objasnio je kako su bosanski Srbi okupili oko 2000 muslimana u skladištu u selu Kravici, nekoliko kilometara sjeverno od Srebrenice, kako bi ih pogubili.

"Mnogi su ubijeni. Kad je pucnjava prestala, mogao sam ih čuti kako se smiju i šale", rekao je, govoreći o bosanskosrpskim egzekutorima. Nakon što je pobjegao s mjesta smaknuća, zajedno s još jednim preživjelim sakrio se u polje kukuruza.

Iskazom zadnjeg svjedoka, optužba je nakon malo više od dvije godine okončala svoj dio iznošenja dokaza u postupku protiv Karadžića, protiv kojeg je ICTY podigao optužnicu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH 1992.-1995.

Tužiteljstvo je izvelo ukupno 195 svjedoka. Po pravilima Haaškog suda, Karadžić nakon prestanka iznošenja dokaza optužbe može od sudskog vijeća zatražiti da ga oslobodi optužbi, a suci se o tom zahtjevu moraju izjasniti prije početka iznošenja dokaza obrane, predviđenog za 16. listopada.

Za 12 dana, 16. svibnja, određen je početak procesa protiv Karadžićevog vojnog alter ega Ratka Mladića, uhićenog 26. svibnja prošle godine u Srbiji, nakon što je punih 16 godina proveo u bijegu.