c S
Dnevne novosti

Mimica i Lagumdžija: Dobri odnosi Hrvatske i BiH

08.05.2012 07:14 SARAJEVO, 7. svibnja 2012.Hina, Potpredsjednik hrvatske vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarali su u ponedjeljak o suradnji dviju država i zaključili kako se odnosi Hrvatske i BiH razvijaju u duhu dobrosusjedstva sukladno europskim standardima, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Mimica je istaknuo kako Hrvatska daje potporu BiH na njezinu putu prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i približavanju NATO-u, posebice u kontekstu skorašnjeg summita ovog vojno-političkog saveza u Chicagu.

Potvrdivši ocjenu o prijateljskim odnosima Hrvatske i BiH, Lagumdžija je ukazao kako je u interesu obiju država da se do rješenja otvorenih pitanja dođe putem intenzivnih pregovora.

Istaknuo je i važnost regionalne suradnje za obje zemlje, posebice u projektima izgradnje cestovnih komunikacija, a suglasio se i kako sva pitanja pa i trgovinske odnose treba rješavati isključivo dijalogom i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Dvojica političara zaključila su da Hrvatska može pružiti značajnu potporu BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama, te da je stoga potrebno intenzivirati politički dijalog i suradnju u brojnim područjima koja su od zajedničkog interesa, navodi se u priopćenju.