c S
Dnevne novosti

Otvoren 50. susret pravnika

10.05.2012 07:20 OPATIJA, 9. svibnja 2012.(Hina), Pedeseti, jubilarni susret pravnika, koji se održava u organizaciji Hrvatskog saveza udruga pravnika u gospodarstvu (HSUPG) počeo je u Opatiji.

Skup je otvorio predsjednik Saveza akademik Jakša Barbić napomenuvši kako je Savez najstarija pravnička organizacija u zemlji te je podsjetio na njegovo osnivanje 1962. godine kao Društva pravnika u privredi Hrvatske. Sljedeće godine se djelatnost proširila na cijelu bivšu Jugoslaviju, a sjedište je ostalo u Zagrebu, te je po tome to bio jedan od rijetkih saveza, rekao je Barbić.

U posljednje vrijeme najveće zahtjeve hrvatskom pravosuđu izaziva prilagodba europskoj pravnoj stečevini, rekao je. Pri tome je bilo pogrešnih koraka kao što je uvođenje cijelih dijelova zakona bez prilagodbe i provjere pa i mehaničkoga prepisivanja pogrešnih tekstova, a rezultat su praznine i kontradikcije, ocijenio je Barbić ustvrdivši kako se tako pravnici dovode u tešku situaciju nesigurnosti utvrđivanja što je u zakonima mjerodavno .

Smatra kako se sve greške i nedoumice moraju hitno riješiti. Među promjenama u hrvatskom pravu je i veliki utjecaj anglosaksonskoga prava, primjerice u sustavu presedana, sastavljanju ugovora, nazivlju, a na to se treba brzo prilagođavati, kazao je Jakša Barbić. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, nadovezujući se na Barbića, istaknula je važnost uređenja zakonodavstva, ali i donošenja zakona i propisa koji će potaknuti gospodarstvo na rast.

To se odnosi na smanjenje administrativnih prepreka, poticanje alternativnih rješenja sporova, olakšano rješenje sporova vezanih uz manje vrijednosti. Predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin istaknuo je vrijednost aktivnosti Saveza i njegovih redovitih godišnjih susreta. Savez jamči da će se na složene zahtjeve odgovoriti stručno i kvalitetno te da će prilagodbe biti učinjene na najbolji način, istaknuo je Hrvatin.

Predsjednik RH Ivo Josipović obratio se sudionicima skupa video porukom, u kojoj je naglasio važnost hitnih ispravaka grešaka u zakonodavstvu. Kvaliteta zakona nije samo u tome kako su napisani nego i u tome kako se primjenjuju, a to je bitna uloga pravnika u praksi, rekao je predsjednik i dodao kako zadaća pravnika mora biti i stalno praćenje promjena i sudske prakse na europskim sudovima, te da u tome mogu pomoći pravni fakulteti, državne ustanove i strukovne udruge. Susret pravnika završava 11. svibnja.