c S
Dnevne novosti

Barroso protiv novih pregovora o fiskalnom paktu

10.05.2012 07:10 BRUXELLES, 9. svibnja 2012.(Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u srijedu da neće biti novih pregovora o fiskalnom paktu, koji je u ožujku potpisalo 25 država članica, suprotno želji novoizabranog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Upitan na skupu o budućnosti Europe u Europskom parlamentu hoće li se o fiskalnom paktu ponovno pregovarati, Barroso je odgovorio jednostavno "ne".

Isto je kazao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Dvojica čelnika skloni su međutim sklapanju drugog europskog gospodarskog pakta koji ne bi bio posvećen samo proračunskoj disciplini.

"Govorite li o novom ugovoru ili političkom sporazumu? Ako mi kažete politički sporazum, kažem vam da", rekao je Barroso. Nije precizirao o kakvom bi to sporazumu mogla biti riječ, nego je samo istaknuo da neće biti financiran novim zaduživanjima ili inflacijom.

Francois Hollande želi nove pregovore o fiskalnom paktu ili da ga se dopuni odredbama o poticanju rasta, no tomu se žestoko protivi njemačka kancelarka Angela Merkel.