c S
Dnevne novosti

Slovensko MVP o problematici Ljubljanske banke

14.05.2012 07:14 LJUBLJANA, 11. svibnja 2012.Hina, Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u posebnoj izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) ponovilo stajalište kako pitanje starih deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke drži sukcesijskim problemom.

Slovenija želi sačuvati dobrosusjedske odnose i očekuje da će Hrvatska kao ugovorna stranka u Sporazumu o sukcesiji poštovati njegove odredbe u skladu s međunarodnim pravom, te ih primjenjivati na dosljedan način i u dobroj vjeri, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi za STA.

Uz to, u izjavi se izražava očekivanje da će hrvatska strana svojim "slijedećim konkretnim postupcima" potvrditi "privrženost međunarodnim dogovorima, pa i dogovoru nekadašnjih premijera iz 2010. godine", te tako iskazati spremnost za nastavak pregovora "sukladno odredbama sporazuma o sukcesiji".

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u četvrtak je potvrdio da je primio pismo hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, vezano na traženje Ljubljane da joj se pojasni smisao odluke sa zatvorenog dijela sjednice hrvatske vlade o problematici hrvatskih štediša Ljubljanske banke, te obavijest da je ta odluka od 19. travnja bila povučena.

Slovenski mediji navode ovih dana da bi o istom pitanju moglo biti govora između ministrice Pusić i Erjavca u ponedjeljak u Bruxellesu, gdje bi o toj temi mogli razgovarati na marginama zasjedanja Vijeća za vanjske poslove (FAC) na kojemu će oboje sudjelovati. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je prošlog tjedna da bi o pitanju Ljubljanske banke trebalo razgovarati sa slovenskim partnerima.

Odbacila je tvrdnju da je bivša vlada pristala da dug Ljubljanske banke štedišama ide u sukcesiju, te jasno naglasila da je postojala ideja i zahtjev da se zatraži posredovanje Banke za međunarodna poravnanja iz Basela. "To je zatraženo i ta je banka je odgovorila da to više nije u njezinoj nadležnosti", kazala je Pusić.

Dodala je da će se relativno skoro organizirati i susret hrvatskog i slovenskog premijera Zorana Milanovića i Janeza Janše, što će također biti jedna mogućnost da se razgovara o temi Ljubljanske banke. Europska komisija smatra pitanje štediša bivše Ljubljanske banke bilateralnim pitanjem Hrvatske i Slovenije i potiče obje zemlje da za njega nađu uzajamno prihvatljivo rješenje