c S
Dnevne novosti

Predstavnici Platforme 112 o sastanku s premijerom Milanovićem

14.05.2012 07:18 ZAGREB, 11. svibnja 2012.(Hina), Predstavnici Platforme 112 - organizacije okupljene povodom praćenja stanja ljudskih prava i vladavine prava u kontekstu završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, sastali su se s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem kako bi razgovarali o načinima suradnje s ciljem ostvarivanja 112 specifičnih zahtjeva Platforme 112 koji bi pridonijeli ostvarivanju vladavine prava u Hrvatskoj.

Predstavnici organizacija okupljenih u Platformi izložili su premijeru Milanoviću nekoliko područja problema koje treba riješiti i gdje očekuju vladinu pomoć, a tiču se institucije kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, sustava besplatne pravne pomoći, stambenog zbrinjavanja i povratka, medija te politike upravljanja javnim resursima.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije na sastanku je istaknula da je trenutni sustav besplatne pravne pomoći neučinkovit, birokratiziran te da kao takav ne osigurava pristup pravosuđu za građane koji ne mogu sami platiti pravnu pomoć i naglasila da udruge imaju razrađene modele za promjenu sustava, te da se čeka politička odluka o pokretanju izmjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Jelena Berković iz GONG-a istaknula je potrebu za sustavnim poštivanjem Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u procesu donošenja propisa kako bi dobra praksa savjetovanja bila organizirana sustavno i u svim ministarstvima. Vesna Teršelič iz Documente - centra za suočavanje s prošlošću naglasila je da sve dosadašnje vlade nisu priznale patnju svih civilnih žrtava rata i zatražila hitan otpis parničnih troškova obiteljima žrtava ratnih zločina kojima prijeti plaćanje putem ovrhe iz njihovih skromnih mirovina.

Ljubo Manojlović iz Srpskog demokratskog foruma istaknuo je da aktualni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi legalizira diskriminaciju po etničkoj osnovi i daje veća prava privremenim korisnicima imovine u odnosu na stvarne vlasnike. Govoreći o prilikama u novinarstvu, Toni Gabrić iz Udruge za nezavisnu medijsku kulturu pozitivno je ocijenio najavljenu izradu strategije medijske politike, te otvorenost postupka njezine izrade kao i izrade novih Zakona o medijima i o elektroničkim medijima.

Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje istaknuo je probleme u disfunkcionalnom sustavu socijalne skrbi koji, smatra, ne pruža podršku građanima da stanu na svoje noge nego ih ostavlja u pasivnom odnosu primatelja pomoći. Posebno je naglasio probleme u odnosu na novi Zakon o socijalnoj skrbi, zatvoreni proces izmjena Obiteljskog zakona, te linearno rezanje sredstava iz državnog proračuna za programe socijalnih usluga koje u zajednici pružaju organizacije civilnog društva.

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije je podsjetio na kritike udruga civilnog društva na projekt HE Omble te istaknuo kako rezultati završenog postupka revizije studije utjecaja na okoliš za taj projekt još uvijek nisu poznati javnosti, upozorivši kako bi se HE Ombla i drugi mega-projekti trebali temeljiti na načelima održivog razvoja.

Premijer Milanović istaknuo je da Vlada gradi transparentne i inkluzivne institucije, pri čemu su dobrodošle sugestije i konstruktivne kritike zainteresirane javnosti i organizacija civilnog društva, te istaknuo da su razgovori tek započeli i da je ovo prvi u nizu sastanaka, nakon čega su predstavnici udruga napomenuli da će o konkretnim pitanjima nastaviti ciljane razgovore i na razini pojedinačnih ministarstava.