c S
Dnevne novosti

Gotovina i Markač: nismo krivi, očekujemo pravednu presudu

15.05.2012 07:22 DEN HAAG, 14. svibnja 2012.Hina, Generali Ante Gotovina i Mladen Markač obratili su se u ponedjeljak Žalbenom vijeću Haaškog suda (ICTY) na kraju rasprave i istaknuli da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret te da od suda očekuju da se ravna prema utvrđenim činjenicama.

Na kraju rasprave u žalbenom postupku u predmetu "Gotovina i Markač", optuženi su prvi put govorili o svojoj ulozi. General Gotovina je govorio na francuskom jeziku.

Istaknuo je da je tijekom rata obavljao niz teških dužnosti i da je uvijek nastojao čuvati ljudske živote koliko je to god moguće. Izrazio je žaljenje zbog toga što se krio od Haaškog suda. "Ja sam prvi koji žali zbog toga", rekao je.

Gotovina je poručio sucima da ne očekuje ništa više od onoga što su zatražili njegovi odvjetnici. Markač je rekao da nije nikakav ratni zločinac ni pripadnik udruženog zločinačkog pothvata.

"Nisam počinio ni planirao zločin, to nije u skladu s mojim nazorima. Kao čovjek i humanist očekujem od vas da pomno proučite materijale i donesete pravednu presudu", rekao je Markač.