c S
Dnevne novosti

Milanović za ukidanje birokratskih prepreka kod ulaganja

15.05.2012 07:18 ZAGREB, 14. svibnja 2012.(Hina), Na birokratske prepreke s kojima se susreću domaći i strani ulagači u Hrvatskoj ukazalo je premijeru Zoranu Milanoviću nekoliko sudionika foruma "Razgovori o Europi", održanoga na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM), a premijer se zauzeo za ukidanje tih birokratskih barijera.

Premijer Milanović bio je danas prvi gost na novopokrenutom forumu ZŠEM-a "Razgovori o Europi" gdje je po svom izlaganju o izazovima i šansama koje su pred Hrvatskom koja je pred vratima Europske unije (EU) odgovarao i na niz pitanja sudionika, među kojima i o ulaganjima te preprekama s kojima se susreću oni koji žele ulagati u Hrvatsku.

Povratnik iz Australije te mladi poduzetnik iz Hrvatske iznijeli su svoja iskustva i administrativno-birokratske poteškoće s kojima su se u susreli u svojim nastojanjima da otvore privatne tvrtke u Hrvatskoj, pa je tako povratnik iz Australije rekao da su mnogi povratnici požalili što su uopće pokušali ulagati u Hrvatsku, što je svojim primjerom potvrdio i poduzetnik iz Hrvatske.

Gosta iz Srbije zanimalo je pak postoji li mogućnost da se kroz poboljšavanje odnosa između Hrvatske i Srbije otvori prostor i za moguće ulagače iz Srbije te podržava li Hrvatska ulazak Srbije u EU. Premijer Milanović izrazio je nedvojbenu potporu ulasku Srbije u EU rekavši da je to i hrvatski interes budući da je, dodao je, Srbija za Hrvatsku prirodan prostor robne razmjene.

Smatra da bi Hrvatska doista trebala postati otvorena za sve investitore koji će poštovati njezine zakone. S tim u vezi spomenuo je primjer svojih prijatelja koji su se školovali u Hrvatskoj, a u SAD-u pokrenuli privatne poslove i, poštujući američke zakone, ostvarili lijepu dobit.

Jedno od pitanja bilo je i hoće li članstvo Hrvatske u EU-u biti prepreka za azijska ulaganja u našu zemlju na što je premijer Milanović odgovorio da na to ne utječe i nije presudno članstvo Hrvatske u EU-u.

Na pitanje pak hoće li Vlada ulagati u proizvodnju i tako otvoriti nova radna mjesta za brojne nezaposlene Milanović je odgovorio da će Vlada svakako poticati i stvarati mogućnosti za pokretanje proizvodnje, ali da su prošla vremena kada je država otvarala poduzeća.