c S
Dnevne novosti

Okrugli stol "Strategija za razvoj socijalnog/društvenog poduzetništva"

15.05.2012 07:16 ZAGREB, 14. svibnja 2012.(Hina), Na okruglom stolu "Strategija za razvoj socijalnog/društvenog poduzetništva - pojmovi i definicije" u Zagrebu istaknuta je važnost donošenja Strategije razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva kako bi se olakšalo zapošljavanje teže zapošljivih skupina u društvu te što više ublažili negativni učinci tržišta rada.

Na okruglom stolu su sudjelovali potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Dario Baron, Zdenko Babić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Julia Perić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta te predstavnici nevladinih udruga.

Ističući važnost suradnje između ministarstva socijalne politike i ministarstva rada Opačić je rekla da je socijalno poduzetništvo koje se razvijalo zadnjih godina dalo prve rezultate i što ohrabruje. Navela je da je u dosadašnjem razvoju socijalnog poduzetništva sudjelovao velik dio žena koje se vrlo teško zapošljavaju na zavodima za zapošljavanje, korisnici socijalnih pomoći (od kojih su velik dio bili korisnici stariji od 45 godina te 37 posto Roma ili drugih nacionalnih manjina).

Dodala je i da je, od ukupnog broja osoba koje su sudjelovale u projektima, njih 41 posto dobilo neki oblik diplome ili certifikata koje im povećavaju mogućnost zapošljavanja. Također, Opačić je kazala i da je u projektu sudjelovalo i oko 13 posto osoba s invaliditetom. "Pokazatelji dokumentiraju da u društvu i dalje treba poticati oblike socijalnog poduzetništva", rekla je Opačić istaknuvši važnost izrade Strategije za razvoj socijalnog/društvenog poduzetništva i njezina provođenja kako bi se pomoglo zapošljavanju teže zapošljivih skupina u društvu.

Ministar Mrsić upozorio je da je u EU više od deset posto radne snage angažirano u socijalnom/društvenom poduzetništvu. "Nažalost, Hrvatska sada nije ni blizu tog broja. Imamo veliki broj nezaposlenih od kojih velik broj spada u tzv. ranjivu skupinu i gdje je socijalno poduzetništvo jedna od mjera kojom bi ih se, uz osiguravanje sredstva za život, izvuklo iz socijalne isključenosti", kazao je.

Mrsić je naglasio da je zapošljavanje tzv. ranjivih skupina te ublažavanje negativnih učinaka tržišta rada nešto što njegovo ministarstvo, zajedno s ministarstvom socijalne politike i mladih, treba poticati. Napominjući kako je donošenje te Strategije samo početak procesa, dodao je kako taj proces mora dovesti da u Hrvatskoj bude bar dva posto radne snage koja je uključena u socijalno/društveno poduzetništvo.

Pri tome je istakao i važnost lokalne zajednice u razvoju socijalnog/društvenog poduzetništva. Maja Sporiš rekla je da Ministarstvo socijalne politike i mladih i dalje planira programe dodjele bespovratnih sredstava za društveno osjetljive skupine u nepovoljnom položaju, a što se partnerski radi s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Napomenula je kako su dosadašnji rezultati provedbe projekata pokazali da su poslodavci na razne načine nastojali surađivati, ali i da je tržište rada sada značajno smanjeno što osobito pogađa socijalno osjetljive i marginalizirane društvene skupine. "Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema za Europski socijalni fond program dodijele bespovratnih sredstava koji je u cijelosti namijenjen podupiranju aktivnosti socijalnog poduzetništva u cilju zapošljavanj dugotrajno nezaposlenih socijalno osjetljivih skupina", najavila je Sporiš.