c S
Dnevne novosti

Milanović i Janša: Odnosi Zagreba i Ljubljane dobri

16.05.2012 07:18 MARIBOR, 15. svibnja 2012.(Hina), Odnosi između Slovenije i Hrvatske su dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući da obje vlade poštuju obveze koje su preuzeli njihovi prethodnici, zaključili su u utorak u Mariboru predsjednici hrvatske i slovenske vlade Zoran Milanović i Janez Janša.

Janša i Milanović održali su radni sastanak nakon što su predsjednik Republike Ivo Josipović, Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem u obližnjem Teznom odali počast žrtvama križnog puta i položili vijenac pred spomenikom tisućama hrvatskih građana koji su u svibnju 1945. pogubljeni u tom mjestu.

U izjavi nakon sastanka, Janša je rekao kako su odnosi s Hrvatskom dobri i da osobito veseli porast gospodarske suradnje i u teškim kriznim vremenima, budući da je prošlogodišnja trgovinska razmjena iznosila više od dvije milijarde dolara. U posljednje vrijeme, po Janšinim riječima, pojavila su se neka pitanja koja se odnose na doba kad su obje države bile dijelovi bivše SFRJ, a i Slovenija i Hrvatska ta pitanja, kako je kazao, dijelom nastoje riješit sukcesijom a dijelom bilateralno, u korist građana svojih zemalja.

Iz tog je područja, kazao je Janša i pitanje podružnice Ljubljanske banke odnosno moguće obveze koje po toj osnovi mogu pripadati novoj Ljubljanskoj banci. "Raduju me izjave predsjednika hrvatske vlade da na tom području sve ostaje kao što je bilo dogovoreno u trenutcima kad je Hrvatska u pregovorima o ulasku u EU zatvarala poglavlje IV., da se tu ništa nije promijenilo" kazao je Janša okupljenim novinarima.

Slovenija je, po riječima svojeg premijera, također potvrdila da nova vlada poštuje sve obveze koje je preuzela bivša vlada ili slovenski parlament u vezi rješavanja pitanja granice i drugih stvari. "Takvo stajalište obje strane, vjerujemo, rješava sve ono što se u posljednje vrijeme pojavilo kao otvoreno pitanje" rekao je Janša. Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je da "ozbiljnih otvorenih pitanja između Slovenije i Hrvatske nema" već da postoje neka tehnička pitanja, kao i između bilo koje dvije zemlje, koja će se rješavati na tehničkoj razini.

"Obveze koje je Hrvatska preuzela kao uvid u zatvaranje nekih poglavlja u postupku pregovora s EU - to je učinila bivša vlada - nas jednostavno obvezuje, bez ulaženja u detalje i u korisnost tih mjera za Hrvatsku, to je sad nebitno", rekao je Milanović. Milanović je objasnio da je hrvatska vlada prije tjedan dana povukla zaključak vezan uz Ljubljansku banku od prije dva-tri tjedna jer je bio "bespredmetan", budući da je riječ o sudskom postupku na koji vlada nema pravo upliva.

"Hrvatska vlada ni na koji način nije mijenjala svoje stajalište niti je zaključak implicirao nikakvu promjenu stajališta" dodao je Milanović, napomenuvši kako je zaključak povučen "kao akt dobre volje i dobre vjere". Janša je istaknuo kako obje vlade imaju želju da suradnja među državama protječe u prijateljskom ozračju i da su u njemu rješavaju preostala otvorena pitanja, istaknuvši da je Hrvatska peti najvažniji trgovinski partner Slovenije.

Spomenuo je da će preostala tehnička pitanja, osobito iz područja energetike, infrastrukture i zaštite okoliša rješavati mješovito povjerenstvo, u kojem je Hrvatska svoje članove već imenovala, a Slovenija to treba učiniti u najskorije vrijeme, te izrazio očekivanje da će se povjerenstvo sastati prije ljeta. Ulaskom Hrvatske u EU, napomenuo je Janša, otvaraju se i brojne mogućnosti na području intenzivne suradnje u navedenim područjima, o čemu će se u budućnosti morati intenzivno razgovarati.

Ponovio je stajalište da Slovenija od samog početka svojim strateškim interesom smatra proširenje EU na Hrvatsku a strateškim interesom Hrvatske i Slovenije ocijenio je jačanje procesa europskog proširenja kojim bi bile obuhvaćene sve zemlje regije. "Sloveniji je u interesu da Hrvatska čim prije postane ne samo članica EU, već i drugih europskih integracija, poput schengenskog prostora, kad to ona bude željela i kad ispuni uvjete" rekao je Janša, ponovivši da je zato iznimno važno da se poštuju postojeći dogovori.

Govoreći o ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora s EU u slovenskom parlamentu, Milanović je istaknuo da će Slovenija u skladu s vlastitom procedurom odlučiti o ratifikaciji sporazuma kako bi Hrvatska na vrijeme, prema planu, ušla u EU u srpnju 2013. "Računamo da će postupak ratifikacije biti dovršen u roku koje je odredilo Europsko vijeće, odnosno do početka druge polovice iduće godine", rekao je Janša i dodao da su sve ratifikacije u tom roku jednako vrijedne i imaju jednaku težinu, jer ne utječu na brzinu procesa.

Milanović je napomenuo da ulazak Hrvatske u EU i Sloveniji i Hrvatskoj otvara novi svijet s obzirom na činjenicu da žive na istom prostoru i da vrlo dobro poznaju i vlastite i međusobne manje i vrline. "Zajedno nas ima 6,5 milijuna, što je malo, i moramo vidjeti koji su sve oblici suradnje i konvergencije, pa čak i očuvanja određenih pozicija koji bi bili isplativi hrvatskoj i sloveniji za zajednički nastup" rekao je Milanović, izrazivši uvjerenje da je "pred nama razdoblje potpuno nove suradnje u kvalitativnom smislu".