c S
Dnevne novosti

HUJO o izmjenama Ovršnog zakona

17.05.2012 07:18 ZAGREB, 16. svibnja 2012.(Hina), Hrvatska udruga javnih ovršitelja očitovala se na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, upozorivši kako će predložene promjene dodatno opteretiti ovrhama pretrpane općinske sudove te u konačnici povećati troškove ovršnoga postupka.

U očitovanju upućenom medijima, Hrvatska udruga javnih ovršitelja ustvrdila je u prvome redu kako nakon imenovanja aktualnog ministra pravosuđa Orsata Miljenića nije napravljena analiza ovršnih predmeta i opterećenosti sudova. Ovrha preko FINA-e u većini je slučajeva neuspješna, a neistina je da u sustavu javnih ovršitelja nije moguće od FINA-e i poslodavca neposredno zatražiti provedbu ovrhe temeljem javnobilježničkog rješenja, tvrdi se u priopćenju.

"Troškovi javnoovršiteljske ovrhe na nekretninama i pokretninama u većini su slučajeva 50 do 65 posto manji od sudskih troškova istih ovrha koje redovito uključuju odvjetničke troškove", ističe se nadalje u priopćenju, te dodaje kako bi se uvođenjem javnih ovršitelja bitno smanjio priljev predmeta na sudove.

Što se tiče samog teksta Nacrta, Hrvatska udruga javnih ovršitelja u svojem priopćenju nadalje ističe kako je prema predloženim izmjenama Ovršnog zakona Ministarstvo pravosuđa osiguralo nove poslove odvjetnicima, "koji sada nužno moraju sudjelovati i biti nazočni prilikom svake pljenidbe i uredovanja u ovršnom postupku na pokretninama, dok je to do sada mogao obavljati sam sudski ovršitelj, odnosno, javni ovršitelj".

"Predloženim promjenama dodatno se povećavaju troškovi ovršnog postupka na ime odvjetničkih nagrada i prijevoza pokretnina za svaku pljenidbu, što je sve suprotno javnim izjavana ministra Miljenića da želi smanjiti troškove odvjetnika", ističe se.

Nadalje, predloženim izmjenama dodatno će se opteretiti ovrhama pretrpani općinski sudovi na koje će se godišnje prebaciti 17 tisuća ovršnih spisa koje sada rješavaju u prosjeku 50 posto efikasniji trgovački sudovi, čime će se samo dodatno povećati broj neriješenih ovršnih predmeta na općinskim sudovima, tvrdi nadalje Hrvatska udruga javnih ovršitelja, uz zaključak kako "Ministarstvo pravosuđa tim Nacrtom nije predložilo nikakve bitne niti kvalitetne izmjene Ovršnog zakona".