c S
Dnevne novosti

Schaeuble za izravan izbor čelnika EU-a

18.05.2012 07:14 AACHEN, 17. svibnja 2012.(Hina/Reuters), Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble zauzeo se u četvrtak za izravan izbor čelnika EU-a, što bi po njegovu mišljenju ojačalo političko jedinstvo Unije i pomoglo izlasku iz gospodarske krize.

U govoru u Aachenu gdje je preuzeo nagradu Karlo Veliki za doprinos jedinstvu Europe, Schaeuble je rekao da bi se europski čelnici trebali usredotočiti na to kako osnažiti i demokratizirati europske institucije. "Moramo stvoriti političku uniju sada.

Trebamo snažne europske institucije", istaknuo je. "Na idućim izborima za Europski parlament stranke bi trebale istaknuti kandidate, a predsjednici nacionalnih vlada pobjednika bi prihvatili kao predsjednika Komisije", rekao je Schaeuble.

"Političko jedinstvo u Europi treba imati lice", dodao je. Dok se Europa bori s dužničkom krizom, iz svih dijelova EU-a čuju se glasovi u prilog jačanju političke unije, a analitičari ističu da je izostanak takvoga jedinstva jedan od čimbenika koji doprinosi financijskoj krizi.

"Moramo osnažiti demokratsku legitimaciju Europe, unaprijediti učinkovitost Europe i reformirati europske institucije", naglasio je njemački ministar financija.

Nagrada Karlo Veliki dodjeljuje se svake godine za izniman doprinos jedinstvu Europe, a među ranijim dobitnicima su njemačka kancelarka Angela Merkel (2008.), bivši američki predsjednik Bill Clinton (2000.) i bivši britanski premijer Tony Blair (1999.).