c S
Dnevne novosti

Sabor o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama

18.05.2012 07:22 ZAGREB, 17. svibnja 2012.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Godišnjem izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2011. godinu, koji je podnijela Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Agencija u izvješću navodi kako su nakon godinu dana provedbe Zakona vidljivi rezultati poboljšanja zakonodavnog okvira pristupa informacijama. Agencija je lani zaprimila 312 predmeta, od čega 209 izjavljenih žalbi, 48 upita i 38 predstavki, te 17 drugih podnesaka, a dostavljeno joj je 2655 izvješća tijela javne vlasti.

Od 209 izjavljenih žalbi njih 57 odnosi se na rješenja o odbijanju, 15 na rješenja o odbacivanju zahtjeva za pristup informaciji, a 137 žalbi su zbog neodlučivanja tijela javne vlasti o zahtjevu podnositelja u propisanom roku, tzv. "šutnja uprave". Tijekom 2011. protiv rješenja Agencije su pokrenuta 24 upravna spora.

Upravni sporovi su pokrenuti radi uskrate klasificiranih informacija, poslovne tajne, zbog toga što tijelo javne vlasti nema informaciju, te jer zatražene informacije nisu one kakve propisuje Zakon. Niti jedan upravni spor nije pokrenut radi zaštite osobnih podataka.

U Agenciji ističu kako je uočen pozitivan učinak zakonskih promjena, ali i da je situacija na području prava na pristup informacijama "daleko od toga da možemo reći da je Zakon ostvario svoj cilj i da su tijela javne vlasti otvorena i transparentna u radu.

To se, dodaju u izvješću, osobito očituje u situacijama kada mnoga tijela javne vlasti kao poslovnu tajnu proglašavaju izvješća o radu, plaću u javnim ustanovama, kada se pod izgovorom zaštite osobnih podataka uskraćuju informacije ili kada je visok postotak izjavljenih žalbi zbog "šutnje uprave".

U idućem razdoblju, navode u Agenciji, potrebno je provesti dizanje svijesti korisnika prava na informaciju o potrebi i važnosti ostvarivanja prava na pristup informacijama kao temeljnog ljudskog prava.