c S
Dnevne novosti

Josipoviću nagrada za Europski govor godine

18.05.2012 07:16 ZAGREB, 17. svibnja 2012.(Hina), Nagrada za Europski govor godine koju dodjeljuju Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb ove je godine pripala hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću za govor održan prilikom potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji dana 9. prosinca 2011. u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Kako se ističe u priopćenju tih dviju institucija, izvršni odbor Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb odluku o dodjeli ovogodišnje nagrade za Europski govor godine predsjedniku Josipoviću jednoglasno je donio na sjednici održanoj 15. svibnja.

"Govor je odabran jer promiče iste ciljeve i vrijednosti za koje se zalažu Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb, a koji odražavaju i interese Republike Hrvatske i njezinih građana koji su se opredijelili za članstvo u Europskoj uniji", dodaje se u priopćenju.

Nagrada za Europski govor godine u Republici Hrvatskoj redovito se dodjeljuje od 2003., a predstavlja najvišu nagradu koju dodjeljuju Europski pokreti punopravni članovi Međunarodnog Europskog pokreta iz Bruxellesa.

Dosadašnji su dobitnici te nagrade Neven Mimica (2003.), Ivo Sanader (2004.), veleposlanik Republike Slovačke u RH Jan Petrik (2005.), Stjepan Mesić (2006.), Kolinda Grabar Kitarović (2007.), te Pero Lučin (2008.), a posljednja je nagrada dodijeljena 2009. Erhardu Buseku za govor održan u Europskom domu Zagreb na temu "Europa u vremenima kriza i razvoja".