c S
Dnevne novosti

Srbija: Tadić čestitao Nikoliću na izbornoj pobjedi

21.05.2012 07:15 BEOGRAD, 20. svibnja 2012.(Hina), Boris Tadić, predsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) i kandidat koalicije oko te stranke na predsjedničkim izborima u Srbiji u nedjelju navečer čestitao je na pobjedi svom protukandidatu Tomislavu Nikoliću, kojeg je predložila njegova Srpska napredna stranka (SNS).

Prema privremenim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora, koje je u nedjelju navečer objavilo srbijansko državno izborno povjerenstvo, Nikolić je osvojio 50,21 posto glasova, dok je Tadić osvojio 46,77 posto glasova. Tadić i Nikolić sudjelovali su u drugom krugu predsjedničkih izbora, održanom u nedjelju, nakon što su 6. svibnja njih dvojica osvojili najveći broj glasova među 12 kandidata. ''Danas je građanstvo u Srbiji odlučilo da je novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Ja Tomislavu Nikoliću čestitam na pobjedi, to je bila fer i zaslužena pobjeda, i želim mu najbolju sreću u obavljanju ove vrlo teške dužnosti'', rekao je Tadić novinarima u sjedištu DS-a.

Upitan o eventualnoj ostavci, Tadić je kazao kako će o tome razgovarati sa stranačkim rukovodstvom u narednom vremenu, dok je, na pitanje važi li i dalje dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) Ivice Dačića, odgovorio kako će ''sutra biti novi dan'' te podsjetio kako je ranije rekao da će 21. svibnja biti razgovarano o vladi. Tadić također je upitan i hoće li on biti novi srbijanski premijer, na što je rekao ''ne, sigurno neću biti novi premijer''. Istaknuo je kako je usmjerenost prema Europskoj uniji ''od egzistencijalne važnosti'' za Srbiju te da to nije pitanje političke filozofije već pitanje politike mira i politike ekonomskog razvoja. Tomislav Nikolić u obraćanju novinarima u sjedištu SNS-a zahvalio se Tadiću na čestitkama, navevši kako se čuo sa Tadićem te da su imali ''veoma kulturan i ozbiljan'' razgovor.

Nikolić je rekao kako Srbija s njim kao predsjednikom neće skrenuti sa europskog puta i da će štititi svoje građane na Kosovu, kao i da Srbija mora razvijati svoju ekonomiju. ''Ono na šta sam ukazivao u kampanji mora biti bolje, mi se moramo osloboditi siromaštva, bijele kuge, mita i korupcije i imati prijatelje svuda u svijetu", rekao je Nikolić. Podsjetivši kako je ranije tijekom kampanje kuvertirao ostavku na funkciju predsjednika SNS-a, naveo je kako želi biti predsjednik svih građana Srbije, te ocjenio kako je današnji dan prekretnica za Srbiju. "Želim da Srbija nikada ne doživi kampanju kao što je bila ova protiv mene i kampanju protiv jedne stranke kao što je bila ova protiv SNS", kazao je Nikolić, dodavši kako nije ljut ni na koga te da nitko ne treba biti ljut na njega zbog pobjede.