c S
Dnevne novosti

Milanović: Hrvatska sudjeluje u pripremi NATO-a za novo vrijeme

22.05.2012 07:18 CHICAGO/ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina), NATO se priprema za novo vrijeme i Hrvatska sudjeluje u tom procesu, izjavio je u ponedjeljak u Chicagu hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je sudjelovanje na dvodnevnom summitu Sjevernoatlantskog saveza iskoristio i za bilateralne susrete.

"Više nema klasičnih ugroza, Hrvatska je ulaskom u NATO riješila pitanje svoje nacionalne sigurnosti u onom doslovnom, fizičkom smislu, a da bismo bili što sigurniji, moramo biti uspješniji i bogatiji. Jer oni koji nemaju ništa, oni su najnesigurniji", rekao je Milanović hrvatskim novinarima u Chicagu. U razgovoru s novinarima nije želio razgovarati o tome je li se sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom nego je samo rekao: "Proveo sam sat vremena s američkim i drugim predsjednicima članica NATO-a, razgovarali smo, ali bilo bi indiskretno od mene da o tome govorim. U svakom kontaktu pa i na NATO-ovom summitu koristim prigodu da afirmiram Hrvatsku".

Naglasio je da je kao bivši diplomat u Bruxellesu posebno vezan uz NATO. Dodao je da Hrvatska zastupa politiku otvorenih vrata te da ćemo biti spremni pomoći i zemljama regije u približavanju NATO-u. Premijer Milanović predvodi hrvatsko izaslanstvo na sastanku na vrhu NATO-a u Chicagu, najvećem u povijesti te organizacije, na kojem je okupljeno oko 60 zemalja i organizacija. Glavna tema skupa je budućnost Afganistana. NATO-ova misija u Afganistanu završava 2014., a nastavlja se politički angažman SAD-a, EU-a i NATO-a na tom području kako Afganistan više nikada ne bi bio utočište terorista. Uz premijera, u izaslanstvu je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te ministar obrane Ante Kotromanović.

Američki predsjednik Barack Obama i čelnici NATO-a u ponedjeljak su učvrstili planove "nepovratne tranzicije" u Afganistanu, a potvrdili su i odluku da taj izrazito nepopularan rat završi 2014. NATO je uvjeren da će afganistanske snage moći i prije jamčiti sigurnost svojoj zemlji. Drugi dan summita u Chicagu čelnici NATO-a su u priopćenju objavili da, iako će zadržati znatnu nazočnost u Afganistanu i nakon 2014., "to neće biti borbena misija".

NATO i zemlje partneri službeno su se dogovorili da afganistanske snage sigurnosti iduće ljeto preuzmu nadzor nad svim borbenim aktivnostima, uz NATO-ovu potporu. Tu je tranziciju Obama nazvao "idućim važnim događajem" u završavanju 11-godišnjeg rata. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da Afganistanci već vode sigurnosne operacije u polovini države te da će ostvariti rok o potpunom preuzimanju dogodine.