c S
Dnevne novosti

Gluhi sportaši protiv diskriminacije

22.05.2012 07:09 ZAGREB, 21. svibnja 2012.(Hina), Hrvatski športski savez gluhih u ponedjeljak je ponovno reagirao na predloženi paket novih zakonskih rješenje iz područja sporta, koje je 18. svibnja javnosti predstavio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, a po kojima su Hrvatski športski savez gluhih i gluhi olimpijci ostali su bez svojih stečenih prava.

"Hrvatski sabor je na sjednici u listopadu 2011. godine donio izmjene i dopune Zakona o športu u kojemu stoji da se trajne novčane naknade dodjeljuju osvajačima medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih. Novim Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama, gluhi olimpijci su izbačeni bez ikakvog objašnjenja zbog čega je tako i po kojim kriterijima je predloženo da će olimpijci i paraolimpijci moći ostvariti pravo na trajne novčane naknade, a gluhi sportaši (također osobe s invaliditetom) neće.

Ovim putem se šalje poruka društvu da sport gluhih osoba s invaliditetom nije jednak, odnosno ne vrijedi jednako kao sport ostalih kategorija. Stoga Hrvatski športski savez gluhih trenutno ne traži nova prava. Želimo sačuvati naša postojeća prava, prava koja su stečena dugogodišnjom argumentacijom na osnovu koje smo i uvršteni u Zakon o športu 2006. god i izjednačeni sa športom čujućih (Hrvatski olimpijski odbor) i paraolimpijaca (Hrvatski paraolimpijski odbor). Službeni odgovor MZOS nije dao vezano za ovaj problem niti smo održali tematski sastanak sa ministrom Jovanovićem iako smo isti tražili još u travnju ove godine.

Hrvatski športski savez gluhih je izvršio svoje obaveze i dostavio podatke na zahtjev MZOS o svim gluhim sportašima osvajačima medalja sa velikih natjecanja, a sada nitko od njih nije uvršten u trajnu novčanu naknadu koju RH.Djelujemo u tišini i nismo medijski adekvatno popraćeni, sada ističemo da ne možemo prihvatiti činjenicu da se naši gluhi olimpijci jednostavno zaboravljaju u Zakonima RH.

Tradicija sporta gluhih započeta je 1924.g prvim Olimpijskim igrama gluhih te su jedno od najstarijih sportskih natjecanja osoba s invaliditetom. One su ekvivalentne Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama i kao takve su u svijetu priznate. Sukladno navedenome, razlog ovakvoj diskriminaciji ne može biti preveliki broj gluhih sportaša ili samo zato jer nismo jako medijski popularni, osobito jer je riječ o sportašima koji doprinose ugledu RH u svijetu", stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik HŠSG Marijo Lušić.