c S
Dnevne novosti

Hrvatska proslavlja 20. obljetnicu primanja u UN

23.05.2012 07:18 ZAGREB, 22. svibnja 2012. (Hina), Koncertom u zagrebačkom parku Zrinjevac, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda Programa za razvoj UN-a (UNDP) u Hrvatskoj, počela je u utorak proslava 20. obljetnice ulaska Hrvatske u UN, dana kada je Hrvatska u jeku Domovinskog rata primljena u punopravno članstvo slobodnih naroda i država svijeta.

"Bili smo uz vas i u dobru i u zlu, u olujnom i u dobrom vremenu", rekla je predstavnica Svjetske organizacije u Zagrebu Louisa Vinton na početku svečanosti na kojoj je sudjelovao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. "Priznanje Hrvatske prije 20 godina došlo je u takvo olujno vrijeme. Oružani sukobi 90-tih godina prošlog stoljeća dali su priliku Hrvatskoj da se uvjeri u snagu UN-a, kao zagovornika mira i pravde, ali također da iskusi i njegove slabosti", dodala je Vinton. Po njezinim riječima, 20 godina članstva Hrvatske u UN-u pokazale su da je Hrvatska svjesna da je UN jak koliko mu zemlje članice to dozvoljavaju. "Hrvatska je vlastitim iskustvom u izgradnji mira pridonijela da UN bude jača i učinkovitija organizacija", istaknula je Vinton.

Podsjetila je na riječi glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona koji je rekao da aktivan doprinos Hrvatske u UN-u daleko je nadmašio njezinu veličinu. "Njezin uspješan obrat od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je pruža drugima nevjerojatno je postignuće", rekla je Vinton citirajući glavnog tajnika Ki-moona. Ističući tešku hrvatsku povijest, osobito borbu za neovisnost, predsjednik Josipović je rekao da je UN međunarodna organizacija koja je ponajviše pomogla da čovječanstvo prepozna neki drugi put od ratova i sukoba. "Dan kada je Hrvatska postala članica UN-a je jedan od najvažnijih datuma u našoj povijesti. Ne samo zbog činjenice da smo zaokružili našu borbu za neovisnost i međunarodno priznanje, nego je to dan kada je Hrvatska postala članicom najšire svjetske organizacije slobodnih država i naroda", kazao je Josipović i dodao da će dan skorog pristupanja u EU biti još jedan takav datum.

UN je pomogao Hrvatskoj da izađe iz rata, da bude manje žrtava, da se mirno reintegrira cijeli hrvatski teritorij, kao i pozornica na kojoj je Hrvatska uspješno manifestirala svoju politiku dobre volje prema svim ljudima ovoga svijeta, naglasio je Josipović. Upozorio je da UN nije uvijek uspješan u ostvarivanju svojih ciljeva - mira u svijetu, borbi protiv gladi i siromaštva, klimatskih promjena, ali je naglasio da je Hrvatska ostati predana idealima Svjetske organizacije koja okuplja 193 članice. Potpredsjednik vlade Neven Mimica istaknuo je važnost UN-a u današnje vrijeme, kada nijedna svjetska sila ili zajednica poput EU-a ne može samostalno riješiti goruće globalne probleme: siromaštvo, bolesti, nestašice hrane i pitke vode, ograničavanje ljudskih prava, globalne financijske krize, prijetnje međunarodnog terorizma. "Zato i Hrvatska želi biti sudionikom rješavanja tih globalnih problema koji utječu na našu nacionalnu i našu zajedničku budućnost", rekao je Mimica i istaknuo zapaženu ulogu Hrvatske u mirovnim misijama i tijelima UN-a kao što su Vijeće sigurnosti i Gospodarsko-socijalno vijeće.

Na koncertu pred oko 200-njak okupljenih dužnosnika i građana nastupile su hrvatske operne pjevačice Martina Tomčić i Sandra Bagarić, klapa "Sveti Juraj" i orkestar Hrvatske vojske te skupina Lazy Bones. Središnja proslava 20. obljetnice primanja Hrvatske u UN bit će se 29. svibnja u Hrvatskom saboru kada će se održati okrugli stol o 20. obljetnici međunarodnog priznanja Hrvatske. Na skupu će uz najviše tadašnje hrvatske dužnosnike sudjelovati bivši poljski premijer Tadeusz Mazowiecki, nekadašnji ministar vanjskih poslova Mađarske Geza Jeszenski i Francuske Roland Dumas, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, bivši vatikanski podtajnik za odnose s državama kardinal Jean-Louis Tauran, nekadašnji upravitelj UN-a u istočnoj Slavoniji Jacques Klein. Hrvatska je u UN primljena 22. svibnja 1992. aklamacijom Opće skupštine, nakon što su je prethodnih mjeseci priznale brojne države, među ostalima sve tadašnje članice EU-a, Rusija i SAD.