c S
Dnevne novosti

Osposobljavanje policije za rad sa zlostavljanom djecom

23.05.2012 07:10 RIJEKA, 22. svibnja 2012.(Hina), Predstavnici primorsko-goranske policije i partnera iz Irske predstavili su u utorak u Rijeci projekt, koji uključuje obuku i opremu, osposobljavanja policijskih i drugih djelatnika koji sudjeluju u borbi protiv seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece.

Projekt financira Europska unija s 800.000 eura, a dodijelila je i 813.000 eura za nabavku potrebne opreme. Počeo je 2011. godine i trajat će 18 mjeseci, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi. Renato Grgurić iz Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije kazao je da se želi smanjiti dodatnu viktimizaciju žrtve, koja proizlazi iz postupaka policije nakon kažnjivog djela. Zbog toga se uređuju posebne prostorije u kojima će moći dati kvalitetan iskaz, tako da ih se ne mora više puta ispitivati u različitim službama, rekao je.

Stalni savjetnik Policijske službe Sjeverne Irske i tvrtke partnera Northern Ireland Co-operation Overseas u twinning projektima Andrew Bailey, predstavljajući program obuke, istaknuo je da se policijski i ostali službenici obučavaju za kvalitetno ispitivanje djece. Uči ih se i kako pretraživati računala i druge uređaje za pohranu podataka u slučajevima seksualnog zlorabljenja djece uz korištenje informatičke tehnologije i mreža. Bailey je pozvao roditelje, učitelje i cijelo društvo da se uključe u zaštitu djece. Posebna prostorija za ispitivanje djece u 1. policijskoj postaji u Rijeci je jedna od 15 opremljenih prostorija za takvu namjenu u Hrvatskoj, a planirano je uređenje još 45.