c S
Dnevne novosti

Odbor za poljoprivredu podržao izvještaj o izvršenju proračuna za 2011.

23.05.2012 07:16 ZAGREB, 22. svibnja 2012. Hina, Saborski Odbor za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj jednoglasno je uutorak podržao prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2011. godinu.

U Izvještaju, koji je podnijelo Ministarstvo financija, stoji da su ukupni prihodi državnog proračuna u 2011. ostvareni u iznosu od 107,4 milijarde kuna, što je na razini plana. Prihodi poslovanja činili su 99,7 posto ukupnih prihoda državnog proračuna (107,1 milijardu kuna), a u njihovoj strukturi najznačajniju stavku čine porezni prihodi (61,1 milijardi kuna, od čega je od PDV-a uprihodovano 31,7 milijardi kuna). Ukupni rashodi državnog proračuna izvršeni su u iznosu od 121,4 milijardi kuna, a najveći dio (53,3 posto) čine naknade građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade.

Iz navedenog proizlazi da je u 2011. ostvaren manjak prihoda u odnosu na rashode, tzv. proračunski deficit, od 14 milijardi kuna ili 4,1 posto BDP-a, a uračuna li se ukupni manjak konsolidirane države deficit je iznosio 14,8 milijardi kuna ili 4,3 posto BDP-a. Što se tiče poslovanja Ministarstva poljoprivrede u 2011., Ministarstvo je potrošilo 4,58 milijardi kuna ili 99,57 posto planiranog proračunskog novca za prošlu godinu. Predsjednik Odbora i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković (HDZ) u raspravi je upitao predstavnike ministarstava financija i poljoprivrede mogu li specificirati na što se točno odnosi 952,5 milijuna kuna nepodmirenih obveza Ministarstva u prošloj godini. Pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Živanović kazao je kako se te obveze uglavnom odnose na poljoprivredne potpore i kapitalna ulaganja, na što je Čobanković prigovorio, ističući kako je i ranije tražio da mu se dostavi točna specifikacija tih navodnih dugova, a taj je zahtjev ponovio i danas. "Uvijek dobivamo samo paušalne ocjene, molim vas da nam dostavite službene specificirane podatke", poručio je Čobanković predstavnicima ministarstava, ističući kako je teško raspravljati u apsolutnim iznosima ako se uopće ne spominje njihova struktura.

Naglasio je i da se pod dugove Ministarstva za 2011. ne mogu voditi obveze koje su ugovorene da će biti isplaćene do 30. lipnja ove godine. Petar Baranović (HNS) zatražio je da mu se pismeno dostavi podatak koliko je Ministarstvo poljoprivrede lani potrošilo za najam poslovnih prostora. Živanović mu je rekao kako će pismenim putem dobiti taj podatak, ali i naglasio da se od 2009. taj iznos prepolovio, te da u Ministarstvu i dalje nastoje za svoje potrebe pronaći prostore koji su u vlasništvu države. Kao objektivni problem naveo je taj što su prostori u vlasništvu države uglavnom devastirani, te da Ministarstvo u svom proračunu ni ranijih godina nije imalo dovoljno novca za investicije kojima bi se takvi prostori uredili. Članovi Odbora u raspravi su prigovorili i na vrlo lošu iskorištenost sredstava iz europskog programa IPARD namijenjenog poljoprivrednicima. Čobanković je, pak, naglasio da se izvršenje tog programa u 2011. odnosi na projekte i natječaje iz 2010., kada je program mijenjan, te očekuje da će se projekti puno većim obimom iskorištavati u ovoj i idućim godinama.