c S
Dnevne novosti

44 milijuna kuna "Strabagu" i "Saubermacheru" zbog otkaza ugovora

25.05.2012 07:10 OSIJEK, 24. svibnja 2012. Hina, Javna ustanova "Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije" (ZOIS), čiji su osnivači Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek, izgubila je na arbitražnome sudu u Parizu spor koji su zbog otkaza ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu pokrenule austrijske tvrtke "Strabag" i "Saubermacher".

Na temelju arbitražne odluke, toj se tvrtki mora isplatiti oko 44 milijuna kuna za izgubljenu dobit i troškove postupka, a skupa s kamatama svota bi mogla dosegnuti i 60 milijuna kuna, izvijestilo je danas vodstvo te javne ustanove. Ravnatelj ZOIS-a Milan Kamenko rekao je na konferenciji za novinare da je ugovor s tim austrijskim tvrtkama i njihovom hrvatskom tvrtkom "Zipos" budući da u predviđenom roku nije dobivena građevinska dozvola jer projekt nije bio usklađen s hrvatskim propisima raskinut u siječnju 2009., nakon čega se krenulo s arbitražom. Dodao je kako je poslije uočeno da se verzije ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada na hrvatskome i njemačkom jeziku ne slažu u nekim detaljima jer hrvatska verzija ugovora propisuje da je - ako se ne poštuju rokovi za dobivanje građevinske dozvole - odgovoran izvođač radova bez obzira na razloge, a u njemačkoj verziji stoji da ta odredba ne vrijedi ako izvođač radova nije kriv što nije dobivena građevinska dozvola.

Arbitraža je presudila da je izraz volje ugovornih strana verzija ugovora na njemačkom jeziku te je odlučila da je ZOIS dužan platiti "Strabagu" i "Saubermacheru" oko 44 milijuna kuna za izgubljenu dobit, troškove postupka i odvjetnika, što bi, zajedno s kamatama, od kojih se neke računaju od 2004. godine, moglo dosegnuti i 60 milijuna kuna, rekao je Kamenko. Dodao je kako se arbitraža vodila na aribitražnom sudu u Parizu, ali na osnovama hrvatskoga prava, te da su hrvatske pravne norme takvom odlukom "masakrirane do kraja". "Vrhunac svega je dosuđivanje naknade za izgubljenu dobit od gotovo pet milijuna eura za posao koji nije niti počeo, niti su te tvrtke ikada dokazale da su taj posao u stanju početi", rekao je Kamenko. Najavio je kako ZOIS kreće u osporavanje te aribtražne odluke jer slijedi postupak potvrde pravorijeka na Visokome trgovačkom sudu u Zagrebu, a moguće je i pobiti pravorijek na arbitražnome sudu u Muenchenu uz primjenu njemačkog prava, ali da je po svim procjenama ta okolnost na strani Javne ustanove.

Na novinarski upit zbog čega je ZOIS potpisao i njemačku verziju ugovora ako nije bila istovjetna hrvatskoj, Kamenko je odgovorio kako je razlika uočena tek u trenutku izbijanja pravnog spora. Na upit može li Osijek, budući da je s 43 posto vlasničkog udjela najveći pojedinačni vlasnik ZOIS-a, podnijeti financijski teret takve presude ako ona postane pravomoćnom, Kamenko je odgovorio kako se presude "moraju izvršavati" te da će Osijek, ako najviše arbitražno tijelo potvrdi takav pravorijek, u određenom vremenskom razdoblju morati ispuniti svoju obvezu. Ocijenio je kako državni vrh ne bi smio dopustiti da se iz Slavonije na takav način "odnese 60 milijuna kuna za posao koji nije ni počeo, a bez krivnje Javne ustanove i gradova osnivača".