c S
Dnevne novosti

Predsjedništvo Sabora za osnivanje ureda za europske poslove

25.05.2012 07:19 ZAGREB, 25. svibnja 2012. Hina, Saborsko Predsjedništvo u četvrtak je Hrvatskom saboru predložilo donošenje Odluke o stručnoj službi Sabora, kojom bi se osnovao ured za europske i međunarodne poslove koji bi se ubuduće bavio pripremama za rad zastupnika i Sabora nakon pristupanja Hrvatske u EU.

Nakon sjednice Predsjedništva, predsjednik Sabora Boris Šprem pred novinarima je osnivanje spomenutog ureda označio kao najznačajniju novinu u radu saborskih stručnih službi. Službenici tog ureda, kazao je, pružali bi pomoć Saboru i zastupnicima da što osposobljeniji i pripremljeniji mogu funkcionirati u Europskom parlamentu i drugim tijelima EU s kojima će Sabor surađivati. Druga je novina da će se saborski Odjel za odnose s javnošću ubuduće podijeliti na službu za medije i službu za građane. Služba za medije bavila bi se, rekao je Šprem, odnosima s javnošću u širem smislu te riječi, a služba za građane bila bi usmjerena prije svega na izravan kontakt s građanima. "Godišnje oko 14 tisuća građana posjećuje Sabor i educira se na različite načine o radu Sabora. Želimo upravo kroz stručnu službu za kontakt s građanima što više doprinijeti osvješćivanju građana kako ćemo djelovati u okviru institucija EU", poručio je.

Šprem je izvijestio i da se saborsko Predsjedništvo usuglasilo oko prijedloga da se osuvremeni i na bolji način uredi sustav volontiranja u Saboru, te da se u tom smislu razmišlja i o modelu koji predviđa Zakon o poticanju zapošljavanja po kojemu mladi svoje radno iskustvo mogu stjecati po programu stručnog osposobljavanja i uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna. Naglasio je da je Sabor u novom sazivu ostao bez desetak djelatnika, od kojih su neki umirovljeni, a neki otišli na drugo radno mjesto, te da je na taj način ušteđeno oko dva milijuna kuna. "To nam daje mogućnosti, a treba nam u pojedinim sektorima, da zaposlimo mlade ljude i to ćemo nastojati učiniti", poručio je Šprem. Na upit je li bilo novih zapošljavanja u novom mandatu, odgovorio je kako je u Saboru dvoje ili troje novih službenika. Predsjedništvo je odlučilo i o raspodjeli raspoloživoga radnog prostora u Saboru, pri čemu su prostorije po prvi put dobili i zastupnici koji nemaju klub, a odlučeno je i o prestanku i priznavanju prava na smještaj u stanovima za službene potrebe dužnosnika u Saboru na području Zagreba.

Usuglašeno je i da će se Dan Hrvatskog sabora 30. svibnja obilježiti svečanim prijemom tijekom popodnevne stanke u redovnom zasjedanju, na kojemu će se Šprem kao predsjednik parlamenta prigodnim riječima obratiti najvišim državnim dužnosnicima i drugim uzvanicima. Dan ranije, 29. svibnja, u Saboru će se održati svečana akademija u povodu pristupanja Hrvatske u EU, na koju će također biti pozvani najviši dužnosnici. Šprem je izvijestio i da se aktualna redovna sjednica Sabora nastavlja i idući tjedan. Predsjedništvo je prihvatilo inicijativu Kluba SDP-a i Centra za ženske studije da novinarska soba u Saboru nosi ime Marije Jurić Zagorke.