c S
Dnevne novosti

Jovanović: Prioritet je proširiti bazu svih koji se bave sportom

28.05.2012 07:17 RIJEKA, 26. svibnja 2012.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u subotu je na tribini o sportu i sveučilištima govorio o izmjenama Zakona o sportu, kazavši da su prioriteti proširiti bazu svih koji se bave sportom i omogućiti da sport bude djelatnost od posebnog državnog interesa.

Sve što se radi, naglasio je, "preduvjet je da sporta bude više, kako nitko, ni raznorazni menadžeri, ne bi živio na uštrb sporta i sportaša". Zakon o sportskoj inspekciji, koja se dosad rijetko obavljala, te zakon o izmjenama i dopunama zakona o sportu idu u tom smjeru - da se sportu omogući da bude djelatnost od posebnog državnog interesa te da se što više učenika i studenata bavi sportom kako bi iz te široke baze izišao kvalitetan profesionalni sport, istaknuo je Jovanović. Istodobno uz izmjene zakona počela je izrada nacionalne strategije razvoja sporta i nacionalne strategije financiranja sporta.

Za izradu strategije i modela financiranja sporta raspisan je natječaj na kojemu je taj posao dobio Ekonomski institut u Zagrebu, rekao je Jovanović. Kako se ne bi čekalo donošenje nacionalne strategije, krenulo se u izmjene Zakona o sportu, a u prvom planu toga zakona mora stajati da je sportska djelatnost od posebnog državnog interesa, što znači da je država dužna regulirati radna, mirovinska i zdravstvena prava sportaša, a što se do sada nije sustavno rješavalo, rekao je ministar.

Govoreći o financiranju sportova i saveza, ministar je napomenuo kako nema dovoljno novca da bi se financiralo sve pa se na temelju tradicije, brojnosti i uspješnosti moraju se odrediti prioriteti. Mlade treba uključiti u aktivnije bavljenje sportom te više ulagati u školski i studentski sport, a tjelesnu i zdravstvenu kulturu na fakultetima zakonski urediti, dodao je. Istaknuo je da je važno regulirati sukob interesa u sportu te da se on pokušava prevenirati odredbama koje se tiču menadžera. Predlažemo da u središtu budu sport i sportaši, a ne pojednici koji jako dobro žive koristeći sredstva iz proračuna, a zloupotrebljavaju svoj položaj u klubu gdje više razmišljaju o svom nego javnom interesu, rekao je.

Najavio je da će se definirati profesionalni klubovi, među ostalim da se ne bi izbjegavalo plaćanje poreza na profit. Propisat će se da na području grada ili županije može postojati samo jedna sportska zajednica, riješit će se pitanje statusa, naknada i obveza vrhunskih sportaša koji su osvajali medalje na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima, a izmjene u području sportske inspekcije omogućit će učinkovitiji nadzor, dodao je ministar Jovanović.