c S
Dnevne novosti

Janša: Eurozoni ne prijeti dugoročna kriza unatoč Grčkoj

28.05.2012 07:13 LJUBLJANA, 26. svibnja 2012. Hina, Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je da Europskoj uniji i eurozoni ne prijeti dugoročna kriza, unatoč situaciji u Grčkoj na koju je trenutno fokusirana sva pažnja.

"Situacija u Grčkoj je ozbiljna i zahtijeva ozbiljan pristup, ali je pozitivnih signala u Europi bitno više", rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju. Pojasnio je da je većina europskih država, s izuzetkom Grčke i još dvije države iz "sredozemnog bazena", već izašla ili izlazi iz krize jer su u njima provedene potrebne reforme, čime su stupile na put ekonomskog oporavka, te da su za razvoj i stabilnost starog kontinenta najvažnije dominantne ekonomije na europskom sjeveru. "Pravi bi problem bio kad bi se ono što se događa u Grčkoj događalo u Njemačkoj, a to nije slučaj", rekao je Janša, dodavši da u prostoru EU-a zbog financijske nestabilnosti nekih država s ruba eurozone idućih mjeseci može doći do "jačih potresa" koji ne mogu ugroziti stabilnost cjeline.

"To dugoročno ne može ugroziti Europsku uniju i eurozonu, niti izazvati bitni razvojni zaostatak", rekao je Janša, dodajući da su europske integracije i ranije prolazile kroz krizna razdoblja, te ih uspješno riješile. Janša je rekao da su mjere štednje koje je nedavno prihvatio parlament "temelj" za izlazak Slovenije iz krize, te prvi korak u početku ponovnog ekonomskog rasta koji bi moglo uslijediti početkom iduće godine iako se ne bi odmah pokazao u smanjenju visoke stope nezaposlenosti. Janša je izrazio nadu da njegova vlada dobije "konsolidiranu i državotvornu oporbu" koja bi omogućila stvaranje dvotrećinske većine potrebne da se u ustav unese zlatno fiskalno pravilo o proračunu bez strukturnog deficita. Takvo bi rješenje omogućilo daljnji pad kamata na slovenske državne obveznice na financijskom tržištu, pojasnio je Janša.

Slovenski premijer je izrazio očekivanje da neće doći do referenduma na kojemu bi mogle biti srušene mjere štednje koje je parlament već prihvatio, a kojima se se protivi manji broj sindikalnih udruga, među njima i sindikati policijskih djelatnika. U slučaju da se raspiše takav referendum i sruše mjere štednje koje omogućuju da Slovenija ovogodišnji proračunski manjak smanji na 1,1 milijardu eura, kako se obvezala, to bi bilo kockanje sa sudbinom države, upozorio je Janša. Dodao je da će njegova vlada tražiti da se o ustavnosti takvog referenduma izjasni ustavni sud.